Firmy mají o uplatnění na čínském trhu zájem

Podnikatelská mise Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) doprovázející prezidenta ČR Miloše Zemana během jeho návštěvy Čínské lidové republiky úspěšně zakončila již čtvrtý den. Na závěr pondělního programu se mise zúčastnila slavnostní večeře v Nankingu, hlavním městě čínské provincie Jiangsu, kterou uspořádali naši místní partneři firma Suning a Ministerstvo obchodu provincie Jiangsu.

SP ČR k Nankingu váže velmi těsné a dlouhodobé přátelství se zástupci místního byznysu. V poslední době také zástupci Svazu přivítali v Praze několik návštěv právě z této provincie. V Nankingu je například důležitá stanice vysokorychlostní železniční tratě na cestě mezi Pekingem a Šanghají.

"V Číně jsme v poslední době již s prezidentem ČR a podnikatelskou delegací podruhé. Složení naší delegace je mimořádně kvalitní a naše firmy mají řadu zahraničních referencí z již mnoha realizovaných projektů a mají eminentní zájem o uplatnění na čínském trhu. Jejich šance pro úspěch jsou vedle Pekingu a Šanghaje hlavně v provinciích. Například provincie Jiangsu je pro české firmy klíčový trh s téměř 80 milióny obyvatel," řekl při dnešní návštěvě Nankingu prezident SP ČR Jaroslav Hanák, který delegaci podnikatelů vede.


V rámci návštěvy se podnikatelská delegace zúčastnila podnikatelského fóra a B2B jednání v Pekingu a Kulatého stolu Finanční a Obchodní spolupráce na ICBC (Industrial and Commercial Bank of China). V úterý delegaci čeká podnikatelské fórum a B2B setkání s místními partnery z provincie Jiangsu a jednání s představiteli společnosti Suning, zejména o česko-čínské spolupráci v sektoru e-commerce. Ve středu před odletem zpět do ČR se ještě zúčastní Semináře o cestovních ruchu a investicích v Šanghaji.

"Podnikatelská delegace navázala v Číně několik důležitých partnerství. Například zástupci ZhongDe Metal Group, se kterými SP ČR podepsala nedávno Dohodu o spolupráci, přijeli až z města Jiyang v provincii Kuang-Tung. České firmy, a vycházím přitom z vlastních zkušeností i z výsledků šetření mezi našimi členskými firmami, daleko intenzivněji než v předešlých letech hledají mimoevropské trhy. Zaměřují se samozřejmě i na Čínu," dodal viceprezident SP ČR František Chaloupecký, který v podnikatelské misi zastupuje firmu Dostav
Kateřina Pavlíková
/
kategorie Podpora exportu
zpět