Firmy debatovaly o investičních příležitostech v Austrálii

aDSC 0918

O investičních příležitostech a podnikatelském prostředí Austrálie se debatovalo ve čtvrtek 6. dubna na semináři „Austrálie: Brána do Asie“, který uspořádal Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) ve spolupráci s Australskou vládní agenturou na podporu obchodu a investic Austrade.

Ekonomické vztahy mezi Austrálií a ČR představil velvyslanec Australského společenství pro Polsko, ČR a Litvu Paul Wojciechowski a o podnikatelském a investičním prostředí v Austrálii informoval vedoucí evropského zastoupení Austrade David Watson. Komparativní analýzu podnikání v České republice a Austrálii prezentoval Fergus Cunningham, partner KPMG Česká republika. Zástupci firem Y Soft Corporation a Photon Energy pak představili konkrétní případové studie investic v Austrálii. Celou akci moderoval ředitel Sekce mezinárodních vztahů SP ČR Lukáš Martin.

"Vývoz českých firem do Austrálie vzrostl za posledních pět let téměř trojnásobně. Největší exportní artikl jsou automobily značky Škoda, ale daří se i firmám zajišťující údržbu dopravních prostředků, logistiku a samozřejmě se daří i vývozu českých potravin a piva. V poslední době začíná do Austrálie vyvážet i významný výrobce nemocničních a pečovatelských lůžek firma Linet,"  okomentoval česko-australské obchodní vztahy Lukáš Martin.

Vzájemný obrat zahraničního obchodu byl v roce 2015 18,8 mld. Kč. Obchodní bilance vykázala z pohledu ČR přebytek v hodnotě vyšší než 11 mld. Kč. V roce 2015 ČR vyvezla do Austrálie zboží za téměř 15 mld. Kč (609 mil.USD), což je v korunovém ekvivalentu 19% meziroční nárůst. Dovoz ČR z Austrálie v roce 2015 dosáhl hodnoty 3,8 mld. Kč, tj. o téměř 14 % více než v roce 2014.

Prezentace řečníků ke stažení:
Fergus Cunnigham, KPMG ČR - A comparative analysis of doing business in Australia verses Czech Republic
David Watson, Austrade - Investing for growth, Why Australia?
Georg Hotar, Photon Energy - Investing in renewable energy in Australia

Kateřina Pavlíková
/
kategorie Semináře, konference
zpět