Navýšení cíle pro energetické úspory nás bude stát stovky miliard

Dne 8. září 2017 proběhlo v sídle Svazu průmyslu a dopravy ČR pravidelné pracovní setkání zakladatelů CEBRE s členy Evropského parlamentu. Zástupci Svazu, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR a Hospodářské komory ČR probírali s europoslanci Design trhu s elektřinou.

Český průmysl má vážné obavy z dopadu návrhů směrnic a nařízení v oblasti market designu a energetické účinnosti. Zakladatelé CEBRE – České podnikatelské reprezentace při EU ve společném prohlášení upozorňují, že návrhy nesou rizika pro průmysl, energetickou dostupnost, stabilitu a bezpečnost. Navýšení cíle pro energetické úspory na závazných 30 % do roku 2030 může Českou republiku stát 600 miliard Kč. Společný postoj představili zástupci českého byznysu na setkání s českými poslanci v Evropském parlamentu, který bude o legislativních návrzích v blízké době hlasovat. Separátní zasedání k této problematice si vyžádali sami poslanci.

„Požadujeme větší flexibilitu pro členské státy při dosahování každoročních úspor energie, nediskriminační přístup ke kapacitním mechanismům a odmítáme ustanovení regionálních operačních center,“ shodují se zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR, Hospodářské komory ČR a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR (zakladatelé CEBRE). Dále trvají na zrušení výjimek ze zodpovědnosti za odchylku a zrušení cenových stropů a prahů na velkoobchodním trhu.

Český byznys věří, že poslanci jejich připomínky při hlasování v Evropském parlamentu zohlední. Zakladatelské organizace CEBRE jsou zároveň připravené pokračovat v dialogu k těmto zásadním tématům.

Zasedání se účastnili poslanci Ježek, Poc a Tošenovský.
kategorie CEBRE a SPČR
zpět