Digitální summit v Tallinnu o budoucnosti Unie a digitální ekonomice

Ve dnech 28. a 29. září 2017 se v Tallinnu uskuteční neformální setkání hlav států a předsedů vlád členských zemí EU. Dne 28. září proběhne neformální večeře k problematice budoucího směřování EU. Dne 29. září bude následovat Digitální summit organizovaný estonským předsednictvím Rady EU.

Budoucnost Unie

Dne 25. března 2017 se při příležitosti 60. výročí podpisu zakládajících smluv uskutečnilo v Římě neformální setkání hlav států a vlád členských zemí EU, jehož výstupem byla Římská deklarace představitelů 27 ČS EU a institucí EU o budoucím směřování Unie a tzv. „římskou agenda“: bezpečná Evropa, prosperující a udržitelná Evropa, sociální Evropa, silnější Evropa na globální scéně.

Důležitým vstupem do diskuse o budoucnosti EU je rovněž Bílá kniha o budoucnosti EU, kterou představila Evropská komise letos v březnu. Dalším krokem v rámci diskuse o budoucnosti EU ze strany EK byl projev o Stavu unie předsedy EK přednesený na zasedání EP dne 13. září. Předseda EK zde zhodnotil dosavadní průběh debaty a nastínil svůj vlastní šestý scénář budoucího směřování EU, založený na principech svobody, rovnosti a právního státu. Představil rovněž cestovní mapu, dle níž by se měl 30. března 2019, v den vystoupení Spojeného království z EU a nedlouho před volbami do Evropského parlamentu, v Rumunsku konat zvláštní summit k budoucnosti EU.

Digitální summit: budoucnost vlád
Kybernetická bezpečnost a digitalizace veřejné správy patří mezi hlavními témata digitálního summitu. Debata na Digitálním summitu týkající se kybernetické bezpečnosti se bude v rozhodující části týkat kybernetického balíčku vydaného Komisí v září a návrhu Doporučení ke koordinovanému postupu při rozsáhlých kybernetických incidentech a krizích. Modernizace a digitalizace veřejné správy se stává nedílnou součástí měnící se společnosti. „Je dobře, že si EU uvědomuje, že kybernetická bezpečnost je zásadní podmínkou rozvoje digitální ekonomiky. Bez ní není možný rozvoj digitálních technologií ani jejich každodenní využívání. Ve virtuálním světě se musíme cítit stejně bezpečně, jako v tom reálném. Česká republika má v této oblasti co nabídnout, naši experti patří mezi světovou špičku. Jen musíme dávat pozor, aby se stejně jako v mnoha jiných případech dobré myšlenky nezvrhly ve snahu zavést protekcionistická opatření. Do budoucna si musíme dávat pozor například na zavádění specifických evropských značek a držet se mezinárodních systémů,“ říká k představenému kybernetickému balíčku viceprezidentka SP ČR Milena Jabůrková.

Ministři budou reagovat na připravené otázky - Na které sektory bychom se měli primárně zaměřit při digitalizaci veřejné správy? Jak co nejrychleji převést veřejnou správu na centrální i místní úrovni do digitální éry? Co můžeme udělat pro to, aby začal fungovat komplexní přeshraniční on-line přístup ke všem službám veřejné správy v EU?

Digitální summit: Budoucnost digitální ekonomiky a společnosti

Digitální společnost a gramotnost
Pro tuto část programu připravilo předsednictví sadu otázek pro delegace. Jedním ze čtyř témat Digitálního summit zaměřeného na plány v oblasti digitálních inovací, které Evropě umožní pokračovat v technologickém pokroku a v nadcházejících letech dosáhnout digitálního vedoucího postavení v globálním rozměru, je i zajištění kvalifikované pracovní síly a digitální gramotnost.Ministři budou diskutovat o tom, jak můžeme vychovávat vysoce kvalifikovanou pracovní sílu a digitálně gramotné občany.

Digitální společnost a infrastruktura
EE PRES se ve svém podkladovém materiálu „Budoucnost ekonomiky a společnosti“ zaměřuje na to, jak podpořit digitalizaci firem, včetně malých a středních firem, v EU. Mezi hlavní přísady úspěšné digitální transformace firem zmiňuje dokument rozvoj a zavádění nových technologií, inovace a analýzu dat. Upozorňuje také na to, že pro rozvoj digitální ekonomiky je klíčová infrastruktura, která takový rozvoj umožní, a to především moderní infrastruktura pro elektronické komunikace a sítě nové generace. Ministři budou reagovat na tři základní otázky: Co by měla EU udělat, aby se stala vyhledávaným sídlem globálních digitálních firem? Jak můžeme podpořit firmy, a to především malé a střední firmy, při zavádění nových digitálních technologií Jak zajistíme, aby měla Evropa potřebnou infrastrukturu, která podpoří rozvoj digitální ekonomiky, větší využívání internetu a online veřejné služby?

Vladimíra Drbalová
Svaz průmyslu a dopravy ČR