Svaz průmyslu a dopravy ČR v Národním konventu o EU

Záměrem Národního konventu o EU je definovat postoje ČR v evropské politice.

Národní konvent o EU je novou platformou při Úřadu vlády ČR pro budování a udržování konsensu o strategickém směřování ČR v EU. Národní konvent o EU si klade za cíl:

  • podnítit a zviditelnit celospolečenskou veřejnou debatu o prioritách ČR v EU;
  • vytvořit inkluzivní platformu pro dialog mezi zainteresovanými aktéry, včetně zástupců sociálních partnerů a občanské společnosti;
  • a hledat co nejširší možný konsensus o českých národních prioritách působení v EU.
Národní konvent o EU se inspiroval obdobnou platformou na Slovensku. V jeho Koordinační radě, která je vrcholným orgánem, jsou zastoupeni:

Národní konvent o EU řeší základní postoje ČR vůči EU a její politice a dává konkrétní doporučení českým tvůrcům evropské politiky týkající se jak základního směřování evropské politiky ČR, tak případně i dalších otázek, které se na evropské úrovni řeší.

AKTIVITY národního konventu o EU V ROCE 2016

Konference „Přijetí jednotné evropské měny v ČR – přínosy a rizika“ 29. 1. 2016:  Hlavní projevy přednesli předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka a místopředseda Evropské komise odpovědný za euro a sociální dialog Valdis Dombrovskis. Na konferenci vystoupil také prezident SP ČR Jaroslav Hanák.

Realizované kulaté stoly:

VÝSTUPY NárodníHO konventU o EU 2014 - 2015

Fungování Národního konventu o EU bylo slavnostně zahájeno 13. 11. 2014 na konferenci "Evropské vize České republiky" za účasti předsedy vlády Bohuslava Sobotky a dalších vrcholných státních představitelů. V panelu „Udržitelný hospodářský růst a zvyšování zaměstnanosti“ vystoupil prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Témata, která byla diskutována v rámci Národního konventu o EU:

Souhrn doporučení Národního konventu o EU
Národní  konvent  o  EU  o  roli  národních  parlamentů  v  EU
Tisková zpráva - vystoupení prezidenta Jaroslava Hanáka na zahajovací konferenci 13. 11. 2014 

Další informace na www.narodnikonvent.eu.

Marta Blízková
Mezinárodní vztahy

 

 

Blízková Marta
/
kategorie EU infoservis
zpět