Prodlužování pracovního života a přizpůsobování se digitálním výzvám

To jsou hlavní doporučení průzkumu pracovních podmínek v Evropě

Evropská nadace pro zlepšování životních a pracovních podmínek (Eurofound), poradní agentura Evropské komise, vydala již 6. celoevropskou zprávu o pracovních podmínkách, která přináší rozsáhlý přehled pracovních podmínek v Evropě napříč zeměmi, zaměstnáními, odvětvími a věkovými skupinami.

Zpráva vychází z průzkumu provedeného v roce 2015 mezi 44 000 pracovníků, zaměstnanců i osob samostatně výdělečně činných, v 35 evropských zemích (zemích EU, kandidátských zemích, v Norsku a ve Švýcarsku). Sledovány byly: zaměstnanecký status, organizace práce, vzdělávání a odborné školení, délka a organizace pracovní doby, fyzické a psychologické rizikové faktory, bezpečnost a ochrana zdraví při práci, rovnováha mezi pracovním a soukromým životem, participace pracovníků, příjmy a finanční zajištění, a práce a zdraví.

V Evropě stále existují značné celkové strukturální nerovnosti a rozdíly mezi ženami a muži a v oblasti zaměstnaneckého statusu a povolání. Na základě dopadu na zdraví a tělesnou a duševní pohodu pracovníků bylo vytvořeno sedm indexů kvality pracovních míst, které reprezentují její různé dimenze: fyzické prostředí, intenzita práce, kvalita pracovní doby, sociální prostředí, dovednosti a prostor pro vlastní úsudek a vyhlídky a výdělky. V posledních 10 letech bylo u některých indexů dosaženo jen omezeného pokroku. Česká republika se v řadě ukazatelů přibližuje průměru EU.  

Prioritami politiky zaměstnanosti EU by mělo i nadále být zvyšování zaměstnanosti, prodlužování pracovního života, zvyšování participace žen, rozvoj produktivity a inovací a přizpůsobování se digitálním výzvám.  Úspěch těchto politik závisí nejen na změnách vnějšího trhu práce, ale také na vytváření dobrých pracovních podmínek a rozvíjení kvality pracovních míst.

pdfZpráva Eurofound5.34 MB (AJ) – pdfSouhrn113.98 KB (ČJ)
Grafy 

Marta Blízková
Mezinárodní vztahy
Blízková Marta
/
kategorie Evropská komise
zpět