EU Industry Day velký svátek průmyslu se konal v Bruselu

Pod záštitou Evropské komise (EK) se v Bruselu v úterý 28. února 2017 konala konference na vysoké úrovni Den průmyslu EU, která měla ukázat nejen již dosažené výsledky evropského průmyslu, ale především diskutovat o jeho udržitelné budoucnosti. Konference vyvážila velké oslavy na podporu Evropského pilíře sociálních práv v lednu letošního roku a ukázala, kde se vytváří hodnoty a pracovní místa. Slovo „průmysl“ už nesmí být v Evropě tabu.

Evropská podnikatelská komunita se konečně dočkala, po létech volání po koherentní průmyslové strategii se zdá, že evropští tvůrci politik začínají naslouchat a evropský průmysl začíná být vysoko na agendě Evropské komise. Je tedy jen škoda, že se konference nezúčastnil předseda EK Juncker osobně, tak jak to učinil na podporu sociálních práv. Konferenci oslovil jen krátkou zdravicí z video záznamu zaměřenou na investice a význam „Junckerova investičního plánu“, ale i na narůstající protekcionismus. „ Nesmíme se vrátit zpět k protekcionismu, ale na druhou stranu nesmíme být naivní a musíme ochránit náš průmysl modernizovanými nástroji na ochranu obchodu“, řekl předseda Juncker na závěr.

Jeho nepřítomnost vyvážila účast členů jeho týmu - Elžbiety Bieńkowské, komisařky pro vnitřní trh, průmysl, podnikání a MSP, Jyrki Katainena, VP EK pro pracovní místa, růst, investice a konkurenceschopnost, a Carlose Moedase, komisaře pro výzkum, vědu a inovace. Ti všichni vystoupili na podporu evropského průmyslu. Komisařka Bieńkowská zdůraznila: “Máme silnou průmyslovou základnu, máme kvalifikované pracovníky, máme trhy.  Evropa musí zůstat průmyslovým lídrem a my tomu musíme pomoci. Současně musíme být otevřenou ekonomikou a přilákat talenty.“

Co je však důležité, že na konferenci zazněl silný a přesvědčivý hlas zástupců evropského byznysu. V úvodním panelu „Současný obrázek evropského průmyslu“ vystoupila Emma Marcegaglia, prezidentka BusinessEurope, která ve svém projevu ocenila, že se Evropě začíná ekonomicky dařit, což je dobrá zpráva. Ocenila také, že Evropská komise začíná vnímat význam evropského průmyslu a hodně již učinila, a dodala „Nestačí jen mluvit, je třeba jednat, na to všichni čekáme. Musíme vytvořit zastřešující průmyslovou strategii, stanovit si akční plán a měřit dosažené výsledky.“ Emma Marcegaglia definovala výzvy ve třech klíčových oblastech: rozvoj dovedností a adaptace pracovníků na změny, vysoké regulatorní náklady a změnu přístupu k inovativním řešením a nevnímat je vždy jen jako riziko. Velmi dobře vystoupil i Peter Scherrer, zástupce generálního tajemníka ETUC, který se zaměřil na tzv. mega výzvy: přístup k surovinám, energii a  odpadové hospodářství. Řekl také, že je třeba dělat rychlá rozhodnutí a dodal:„ nejhorší pro podniky je nestabilita nejistota.“

Praktické zkušenosti a doporučení zástupců velkých podniků v Evropě zazněly na šesti doprovodných panelech zaměřených na dovednosti, průmyslovou transformaci regionů, pokrokové technologie, budoucnost práce, investice a růst a přístup MSP k novým technologiím.

Vladimíra Drbalová
poradkyně GŘ pro mezinárodní organizace a EU

Kateřina Pavlíková
/
kategorie Evropská komise
zpět