Evropa opět vítr v plachtách říká Juncker

Budoucí evropský scénář musí stát na třech principech: svobodě, rovnosti a pravidlech.
„Evropa má opět vítr v plachtách a musí toho využít,“ říká ve své zprávě o stavu Unie předseda Evropské Komise Juncker. „Buď se všichni společně semkneme kolem pozitivní evropské agendy, nebo každý zůstaneme na svém dvorečku.“
 
Předseda Juncker definoval pět hlavních oblastí, v rámci kterých musí Evropa sehrát svoji roli – přispět k volnému ochodu, ale nebýt naivními hráči, silnější a konkurenceschopnější průmyslová politika, vůdčí postavení v environmentální oblasti, lepší ochrana občanů před digitálním věkem, migrace stále v evropském hledáčku.
 
Juncker současně pomyslně uzavírá diskuse kolem Bílé knihy o budoucnosti Evropy a jejích pěti diskusních dokumentech „Je čas přejít od reflexí k akcím“ a prezentuje svůj scénář číslo 6 založený na jeho vlastních zkušenostech, neboť pro evropský projekt pracoval a žil řadu let, zažil dobré i zlé časy, ale nikdy neztratil svoji lásku k Evropě. „Pro mě je Evropa více než jednotný trh, více než peníze, více než euro. Pro mě to bylo vždycky o hodnotách.“
 
Předseda Juncker zdůrazňuje, že ho zajímají institucionální reformy, jen pokud vedou k větší účinnosti Unie, „Místo volání po změnách smluv je třeba změnit myšlení v tom, že když někdo získá, někdo musí ztratit. Demokracie je o kompromisech.“ 

 

"Vize šestého scénáře předsedy Junckera jsou jistě pro Unii a pro nás všechny velkou výzvou. Nesmíme však zapomínat, že všechny tyto ambice a principy jsou podmíněny ekonomickou výkonností Evropy a její konkurenceschopností vůči dalším regionálním hráčům. Jako zástupci byznysu v České republice i v Evropě vítáme proto zejména dlouho odkládanou obnovenou strategii pro průmyslovou politiku EU. Pozitivně vnímáme i balíček návrhů zaměřený na vyváženou a progresivní obchodní politiku založenou na otevřenosti a reciprocitě. Důraz Junckera na přijetí eura u zemí, které se k tomu zavázaly, a vytvoření tzv. předvstupní asistence může být dobrým stimulem pro budoucí vládu seriózně se zabývat vstupem ČR do eurozóny, jak už po tom Svaz několik let volá," uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

 

Zastřešující materiál doprovází Cestovní mapa pro více sjednocenou, silnější a více demokratickou Unii.  Dne 30. 3. 2019 se bude konat Speciální summit EU, na kterém by agenda měla být přijata.

 

Šestý scénář v detailu:
  1. Základní hodnoty: svoboda, dodržování právních předpisů, rovnost (stejná mzda, mobilita pro všechny vč. nové agentury pro dohled nad zaměstnáním, fungující režim vysílání, potravinové standardy, rovnost mezi členskými státy).
  2. Nové smlouvy a nové instituce nemají pro občany smysl, je třeba změnit myšlení a směřovat ke kompromisu.
  3. Euro se musí stát měnou pro všechny členské státy, návrh "předvstupního nástroje", který by poskytoval asistenci nečlenům, všichni musí být členy bankovní unie.
  4. ČS se musí dohodnout na Evropském pilíři sociálních práv a postupně vytvořit „Common labour autority“.
  5. Zachovat perspektivu přistoupení západního Balkánu (nová strategie pro úspěšné přistoupení Srbska a Černé Hory k EU – únor 2018).
  6. Rozhodnutí v Radě by měla být činěna kvalifikovanou většinou a EP musí být plně zapojen – zejména v daňových záležitostech (není nutná změna zakládajících smluv).
  7. HMU (návrhy v prosinci 2017): Transformace Evropského stabilizačního mechanismu v Evropský měnový fond, zavedení funkce evropského ministra hospodářství a financí Zavedení speciálního rozpočtu eurozóny v rámci rozpočtu EU.
  8. Potřeba nové protiteroristické zpravodajské jednotky.
  9. Rozhodnutí o zahraniční politice musí být dosažena kvalifikovanou většinou.
  10. Do roku 2025 je třeba vytvořit Obrannou unii EU.
  11. I nadále být ambicioznější pokud jde o velké věci: „Big on big things, small on small things“.


Připravily: V. Drbalová, J. Radová 


Přílohy: Zpráva o stavu EU 2017 - zde. Cestovní mapa pro jednotnější, silnější a více demokratičtější EU - zde, Obchodní strategie - zde
Lenka Dudková
/
kategorie Evropská komise
zpět