7. zpráva o hospodářské, sociální a územní soudržnosti

V říjnu 2017 vydala Evropská komise (EK) 7. zprávu o hospodářské, sociální a územní soudržnosti, ve které EK shrnula stav hospodářské, sociální a územní soudržnosti. Tato zpráva přichází v době, kdy probíhá debata o budoucnosti EU a předchází návrh EK na příští VFR.

Hlavní závěry zprávy o současném stavu soudržnosti: HDP a míra zaměstnanosti dosáhly nových vrcholů a regionální ekonomické rozdíly se opět začínají zmenšovat. Přestože regiony rostou, tempo růstu není stejné. Míra zaměstnanosti v méně rozvinutých regionech zůstává nízká, mnoho malých podniků se snaží přizpůsobit globalizaci, digitalizaci, technologickým změnám apod. Zároveň zůstávají na nízké úrovni veřejné investice, zejména v zemích a regionech, které byly nejvíce postiženy nedávnou krizí, a to až do té míry, že fondy politiky soudržnosti zůstávají pro mnohé z nich životně důležité.

Evropská unie také čelí demografickým a sociálním problémům – poprvé se přirozená změna obyvatelstva v EU v roce 2015 změnila na negativní. Zpráva zdůrazňuje, že v celé EU bude zapotřebí více investic, aby bylo možné dosáhnout cílů z roku 2030 týkajících se zvýšení podílu obnovitelné energie a snížení emisí skleníkových plynů.

Hlavní návrhy zprávy pro budoucí politiku soudržnosti: politika soudržnosti by měla i nadále investovat ve všech regionech EU (bez předjímání návrhů, které budou zveřejněny v nadcházejících měsících). Soustředit by se měla na tři hlavní cíle:

  • využívání globalizace podporou ekonomické transformace v regionech, inovací, modernizace průmyslu a využívání technologií,
  • řešit otázku nezaměstnanosti, investovat do dovedností a rozvoje podnikání a bojovat proti sociálnímu vyloučení a diskriminaci,
  • podpora strukturálních reforem, protože zlepšení veřejné správy zvyšuje konkurenceschopnost, růst a maximalizuje dopad investic.

Zpráva dále uvádí možnosti budoucího mechanismu implementace politiky soudržnosti. Je zapotřebí větší flexibility v rámci stabilního rámce a zjednodušených pravidel. Zmíněny jsou:

  • jedna sada pravidel pro politiku soudržnosti a další nástroje financování EU (COSME, H2020), které investují do stejných projektů (lepší komplementarita s EFSI),
  • přehodnocení přidělování finančních prostředků na základě nových kritérií,
  • zvýšení vnitrostátního spolufinancování, které má stimulovat efektivní výdaje a ownership,
  • nepřidělená část financování na začátku rozpočtového období by mohla být vyhrazena pro umožnění reakce na neočekávaný vývoj a nové výzvy.
Sedmá zpráva o soudržnosti přichází v době, kdy probíhá debata o budoucnosti EU a předchází návrh EK na příští VFR, je tedy důležitý příspěvkem:
  1. posouzení toho, jak se v posledních letech rozvinula hospodářská, sociální a územní soudržnost v regionech EU,
  2. posuzování dopadu vnitrostátních politik, PS, kvality správy a dalších politik EU na soudržnost
  3. pomáhá identifikovat výzvy pro PS a další politiky EU pro období po roce 2020.

Celá zpráva ke stažení zde

Vladimíra Drbalová

Gbelec Ondřej
/
kategorie Evropská komise
zpět