Návrh opatření na řešení dlouhodobé nezaměstnanosti

Klíčovým prvkem návrhu Komise bude integrovaný přístup a individuální cesta zpět na trh práce.

Komise zveřejnila 17. 9. 2015 plánované doporučení Integrace dlouhodobě nezaměstnaných na trh práce“ (KOM(2015) 462), jehož cílem je pomoci členským státům vyrovnat se s fenoménem dlouhodobé nezaměstnanosti a v souladu s principem subsidiarity a proporcionality jim nabídnout flexibilní a komplexní rámec a návod pro modernizaci a reformní procesy na národní úrovni.

Nezaměstnanost v EU má sice klesající tendenci, ale nezaměstnanost některých skupin občanů zůstává stále vysoká, jedná se zejména o mladé lidi a dlouhodobě nezaměstnané. Dlouhodobá nezaměstnanost (nezaměstnanost trvající déle než rok) se od roku 2007 zdvojnásobila. V současné době je v EU 12,1 milionů dlouhodobě nezaměstnaných, to činí 5 % aktivní populace EU, 62 % z nich je přitom nezaměstnaných více než dva roky.

Evropská komise hodlá současný stav napravit, sází na komplexní a integrovanou spolupráci všech aktérů a institucí trhu práce, individuální a cílený přístup k dlouhodobě nezaměstnaným a přesměrování alokovaných zdrojů. Dokument nepředpokládá vytvoření zvláštního finančního nástroje na podporu iniciativy (jako tomu bylo v případě záruky pro mládež). Klíčovým prvkem balíčku návrhů je tzv. dohoda o integraci do pracovního procesu (Job integration agreement). Doporučení počítá také s vytvoření tzv. jednotných míst pro osobní kontakt (single point of personal contact) a rozšířením služeb pro podniky a cílenějšími pobídkami pro podniky.

pdfNávrh Doporučení Rady k integraci dlouhodobě nezaměstnaných na trh práce283.31 KB (COM(2015) 462) (AJ) (text v ČJ)

pdfPodrobnější informace466.49 KB

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy – Evropské záležitosti
Blízková Marta
/
kategorie Evropská komise
zpět