Komisařka Thyssen v Praze o sociální dimenzi Evropy

Komise realizuje kolečko konzultací k evropskému pilíři sociálních práv v rámci celé EU - 28

Dne 8. března 2016 zveřejnila Evropská komise sdělení o evropském pilíři sociálních práv KOM(2016) 127 a zahájila jím na toto téma veřejnou konzultaci. Opatření na úrovni EU vychází z přesvědčení, že hospodářský rozvoj by měl vést k většímu společenskému pokroku a soudržnosti a že by sociální politika při zajišťování odpovídajících záchranných sociálních sítí v souladu s evropskými hodnotami měla být považována také za produktivní faktor, který omezuje nerovnost, maximalizuje tvorbu pracovních míst a podporuje rozkvět lidského kapitálu Evropy.  Od června do září plánuje Evropská komise (Generální ředitelství pro zaměstnanost) konzultace na národních úrovních ve všech 28 členských státech.

Sociální dimenze evropské integrace byla proto aktuálním tématem kulatého stolu v rámci Národního konventu o EU dne 29. dubna 2016, kterého se účastnila osobně Marianne Thyssen, komisařka odpovědná za zaměstnanost, sociální věci, dovednosti a pracovní mobilitu. Za přítomnosti ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové se zúčastnila diskuse o sociální dimenzi evropské integrace a k navrhovanému evropskému pilíři sociálních práv. Mezi účastníky byli i zástupci sociálních partnerů, kterým by měla patřit exkluzivita a autonomie v rámci celého konzultačního procesu, dále zástupci Parlamentu ČR, Evropského parlamentu, evropských hospodářských a sociálních partnerů a akademické sféry.

Paní komisařka Thyssen zdůraznila: "Pokud chceme vytvářet sociální dimenzi tak, aby odpovídala potřebám a změnám 21. století, musíme stavět na společných principech a hodnotách. Sociální politiky je třeba chápat ne jako břemeno, ale přínos pro růst a prosperitu. Chudoba a sociální nerovnosti se v Evropě prohlubují a my musíme zjistit, proč si některé státy vedou lépe a jiné hůř. Ovšem v žádném případě nechceme unifikovat a harmonizovat sociální systémy členských států. Vnímám vaši citlivou reakci na to, že evropský pilíř sociálních práv je primárně určen pro země Eurozóny. Je to proto, že nejprve musíme urgentně stabilizovat Eurozónu, protože to je důležité pro celou EU-28 a celou Evropu."

Ze stanoviska Svazu průmyslu a dopravy ČR:

První pokus osadit hospodářskou a měnovou unii sociální dimenzí učinil bývalý prezident Komise Barroso v roce 2013, letos tedy přichází prezident Juncker se svou verzí sociálního pilíře ve světle svého „Nového začátku“. Cílem iniciativy je provést inventuru evropského acquis tak, aby odpovídala novým trendům a výzvám v sociální oblasti. Evropští zaměstnavatelé si kladou otázku, zda je skutečně třeba začínat od začátku a v čem je přidaná hodnota nového pilíře. Krize nebyla způsobena nedostatkem sociální dimenze v EU. Sociální dimenze byla vždy neoddělitelnou součástí evropské ekonomické integrace. EU představuje jen 7 % světové populace a 20 % globálního HDP, ale vynakládá nejméně 40 % globálních veřejných výdajů na sociální ochranu. Má vysoce rozvinuté regulace trhu práce, včetně 70 evropských směrnic stanovujících minimální sociální standardy na jednotném trhu. Pokud chce Evropa uhájit své životní standardy, musí reformovat své sociální systémy a správně směrovat sociální dimenzi Evropské unie. Zaměstnavatelé pozitivně hodnotí návrat k principu flexikurity, tedy rovnováhy mezi flexibilitou a jistotou v zaměstnání. Také nově navrhovaný systém referenčních rámců (benchmarků), považují zaměstnavatelé za potenciálně dobrý nástroj pro směrování národních reforem. Na druhou stranu obavy zaměstnavatelů budí jednak proklamovaný cíl Komise revidovat stávající a vytvářet novou legislativu, jednak do jaké míry bude Komise respektovat národní kompetence při zohledňování „sociálních práv“ v rámci individuálních referenčních rámců. Návrhy Komise směrované do 20 oblastí zatím budí smíšené pocity.


pdfStanovisko SP ČR626.15 KB
pdfStanovisko ČMKOS246.15 KB
pdfPodkladový dokument935.33 KB

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy – Evropské záležitosti

Blízková Marta
/
kategorie Evropská komise
zpět