Červnová Evropská Rada hlavně o bezpečnosti a obraně

Ve dnech 22. – 23. 6. 2017 se v Bruselu koná pravidelné zasedání Evropské Rady. Na programu je bezpečnost a obrana, zaměstnanost, růst a konkurenceschopnost, migrace, Pařížská dohoda, digitální Evropa a vnější vztahy.
 

ER se bude zabývat vyhodnocením dosaženého pokroku v oblasti vnitřní bezpečnosti a boje proti terorismu s důrazem na interoperabilitu informačních systémů a rozvoj systémů vstupu a výstupu a ETIAS. ER by měla rovněž zopakovat závazek prohloubit unijní spolupráci ve vnější bezpečnosti a obraně.

ER bude také diskutovat o jednotném trhu a naplňování jednotlivých souvisejících strategií. V závěrech vyjádří podporu investic a fungování EFSI. Důležitým tématem je problematika volného a spravedlivého obchodu. ER je připravena v závěrech vyzvat k pokroku v jednáních o volném obchodu a současně se věnovat opatřením proti neférovým praktikám a pokřivením trhu.

ER přijme doporučení pro jednotlivé ČS a uzavře tak Evropský semestr 2017. Důležitým tématem bude migrace. ER by měla potvrdit přístup k řešení migrační krize včetně důrazu na ochranu vnějších hranic a reformu SEAS. ER zhodnotí dosažený pokrok na centrální středomořské migrační trase a implementaci Maltské deklarace. ER by dále měla vyhodnotit dosažený pokrok v diskusi o reformě SEAS včetně uplatnění principů solidarity a odpovědnosti a vyzvat k pokračování práce v této oblasti na základě dosavadní činnosti MT PRES.
 

Dále by ER měla potvrdit závazek EU k plné implementaci globální Pařížské dohody o ochraně klimatu. V souladu s připravovaným digitálním summitem v Tallinnu v rámci EE PRES by ER měla podtrhnout význam digitální agendy. EK přivítá přípravu strategie EU pro kybernetickou bezpečnost. Součástí agendy ER jsou pravidelně i vnější vztahy dle aktuálního vývoje.

Evropský byznys očekává silný závazek k průmyslové a obchodní politice

BusinessEurope adresuje své pravidelně předsedům všech tří EU institucí. Od ER očekává zejména silný politický signál, pokud jde o volný obchod a boj proti nekalým obchodním praktikám. V závěrech ER očekává opakované potvrzení závazku Evropské komise vypracovat EU strategii pro průmyslovou politiku a Akční plán ve smyslu závěrů Rady pro konkurenceschopnost. Dosavadní opatření na prolínání průmyslové konkurenceschopnosti do ostatních politik EU nepovažuje za dostačující. Prioritou pro evropský byznys i nadále zůstává efektivní fungování jednotného trhu, jednodušší a lepší regulatorní rámec, dokončení HMU a obnovení důvěry v euro.
 
SP ČR oceňuje, že se Česká republika na jednání CRP II dne 15. 6. 2017 připojila k členským státům volajícím po referenci ke strategii EU pro průmyslovou politiku v závěrech Evropské rady (DE, IT, PT, BE, RO, SI, HR, PL, AT, CZ, LU a HU).
 

Poselství BusinessEurope najdete zde.

Vladimíra Drbalová
Tereza Řezníčková
/
kategorie Evropská rada
zpět