Jarní Evropská rada pod taktovkou migrace


Ve dnech 17. – 18. 3. 2016 zasedne v Bruselu Evropská rada. Jarní summit má obvykle politicko-ekonomický nádech a ve světle priorit definovaných Roční analýzou růstu hodnotí uplynulý semestr a podněcuje úsilí členských států pokračovat v reformách. Ty se podle Barometru reforem, nedávno zveřejněného BUSINESSEUROPE, plní jen na 20 %, ale to dnes stojí ve stínu událostí, které nyní hýbou Evropou. Jarní summit bude tedy navazovat hlavně na společné prohlášení ze summitu EU-Turecko, který se konal 7. 3. 2016. Turecko ve svých podmínkách přitvrdilo, hraje svou politickou kartu a ukazuje se jako dobrý obchodník. Diskuse se tedy nyní povedou o tom, zda si Turky hýčkat nebo přitvrdit. Nic není dopředu jisté, pokud Turecko ošetří situaci na řeckých ostrovech, průlomová vlna může zasáhnout Albánii, příchod jara obnoví zcela jistě africkou cestu přes Itálii a Evropu čeká dohoda s Libyí.

Evropská rada potvrdí ve svých závěrech prioritní oblasti Roční analýzy růstu: obnovení investic, provádění strukturálních reforem k modernizaci ekonomik a zajištění odpovědných veřejných financí. Členské státy odrazí tyto priority ve svých národních programech reforem a programech stability či konvergenčních programech. 

Konfederace evropského podnikání BUSINESSEUROPE zaslala prezidentovi Evropské rady Donaldu Tuskovi tradiční poselství, ve kterém vyzývá členské státy, aby úzce spolupracovaly a realizovaly nezbytné strukturální reformy s cílem posílit konkurenceschopnost Evropy, její hospodářský růst a zaměstnanost. Volá po posílení ochrany vnějších hranic a udržení otevřených hranic uvnitř schengenského systému a vyzývá k implementaci dohody z prosincové pařížské klimatické konference a nalezení konstruktivní dohody s Tureckem na řešení uprchlické krize.

pdfDopis BUSINESSEUROPE Evropské radě850.16 KB (AJ)

pdfPodrobnější informace k agendě Evropské rady350.37 KB

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy – Evropské záležitosti
Blízková Marta
/
kategorie Evropská rada
zpět