Vize evropského byznysu o budoucnosti Evropské Unie

Krátce před tradičním proslovem předsedy Evropské Komise Junckera o stavu Unie dne 13. září 2017 a v reakci na pět scénářů Bílé knihy zveřejněné Komisí o budoucnosti Evropy, zveřejnil BusinessEurope oficiálně svoji vizi “The way forward: the business vision for the future of the European Union”.

V tomto dokumentu prezentuje BusinessEurope a jeho členské svazy svůj závazek k evropskému projektu a společným evropským hodnotám a rozvádí řadu věcí, o kterých je přesvědčen, že jsou nezbytné pro vybudování Evropy, která je blíže občanům, a která je schopna vytvořit vizi do budoucnosti a přinést konkrétní výhody.

Emma Marcegaglia, presidentka BusinessEurope konstatuje:

  • “Evropa je jedno z nejlepších míst pro život, práci a podnikání na světě. A ne zdaleka náhodou. Byla to Evropská unie, která umožnila tento evropský způsob života. BusinessEurope a všechny jeho členské svazy jsou silnými podporovateli evropského projektu. Věříme, že zlepšení a adaptace evropského projektu je dlouhodobý proces. Ale Evropa musí být bezpochyby místem, kde se nacházejí společné odpovědi na společné problémy. Máme ambiciózní úkol pro Evropu. Cesta vpřed se musí zaměřit na podstatné oblasti ze scénáře 4 “dělat méně ale účinněji” a některé aspekty ze scénáře 5 “dělat více společně”, zejména z dlouhodobé perspektivy, a být doplněna o některé další prvky uvedené v naší vizi. Některé z prvků ze scénáře 3 “ti, kteří chtějí dělat více” mohou být využity, ale takovým způsobem, aby nevytvořily nové bariéry nebo neohrozily fungování jednotného trhu. Oba zbývající scénáře 1 “pokračovat jako doposud” a 2 “nic kromě jednotného trhu” nejsou tou správnou volbou, neboť by vedly ke stagnaci EU a bránily by dalšímu posunu."

Celé stanovisko BusinessEurope zde.
Dopis představitelů BE k rukám prezidenta EK zde.

Vladimíra Drbalová