Podzimní ekonomický výhled BusinessEurope

BusinessEurope sleduje pravidelně vývoj ekonomiky v EU a vydává dvakrát ročně Ekonomický výhled komentovaný z pohledu evropského byznysu. A Sekce hospodářské politiky SP ČR do tohoto výhledu pravidelně přispívá.

Letošní podzimní vydání Ekonomického výhledu 2017 je zase o něco pozitivnější. Ukazuje se, že hospodářská obnova v EU nabrala na počátku tohoto roku na obrátkách, povzbuzena silnou důvěrou byznysu a spotřebitelů. Výkon se zvýšil v porovnání s první polovinou loňského roku o 2,3% v rámci EU a o 2,2% v Eurozóně.
 

BusiessEurope zvýšil svůj odhad růstu HDP o 0,4 procentní body pro EU a Eurozónu na 2,3% resp. 2,1%. Odhad růstu pro rok 2018 zvýšil o 0,3 procentní body na 2,1% pro EU a 2,0% pro Eurozónu.

Hlavním tahounem růstu bude i nadále spotřeba a to především z důvodu příznivých podmínek pro tvorbu pracovních míst (2,1% 2017, 1,8% 2018 pro EU). Růst investic se očekává umírněný (3,6% pro oba roky 2017 a 2018), což nebude dostatečné pro vyrovnání propadu spojeného s ekonomickou krizí. Ačkoliv exporty byly podpořeny zlepšujícími se globálními obchodními podmínkami, byly současně utlumeny vyšším směným kursem Eura.
 

BusinessEurope rovněž očekává také zlepšení na trzích práce. Míra nezaměstnanosti v EU klesla na 7,9% a v Eurozóně na 9,2% v letošním roce, a 7,5% a 8,5% v roce 2018.

BusinessEurope přináší ve svém Ekonomickém výhledu i soubor doporučení. Vzhledem k tomu, že růst byl doposud podporován zejména dočasnými faktory, je třeba pokračovat v reformách na národních úrovních, zejména cestou omezování rigidit na trzích s výrobky a pracovních trzích. BusinessEurope zdůrazňuje také potenciál digitální ekonomiky a zajištění efektivní digitální transformace v EU. Doporučení jsou směrována i na dokončení HMU v očekávání dalšího balíku opatření v prosinci 2017 – dokončení bankovní unie, posílení úlohy Evropského semestru pro urychlení konvergence v EU, potřeba dlouhodobé stability Eurozóny i podpora vytvoření stabilizačního fondu pro Eurozónu.

Příloha: podzimní Ekonomický výhled BusinessEurope

Vladimíra Drbalová
Gbelec Ondřej
/
kategorie BusinessEurope
zpět