BusinessEurope oslavil 60. výročí od založení

SP ČR je součástí této rodiny podnikatelů už od roku 1993.

BusinessEurope oslavilo na přelomu února a března své 60. narozeniny za přítomnosti prezidentů a generálních ředitelů 39 členských svazů z 34 evropských zemí. Oslav se účastnila také Dagmar Kuchtová, generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Jsem velice ráda, že Svaz průmyslu a dopravy se může zúčastnit oslavy šedesáti let výročí BusinessEurope, evropské střešní organizace průmyslu a podnikatelů. Svaz průmyslu a dopravy je součástí této rodiny podnikatelské už od roku 1993 a skutečně jsme velice rádi, že se můžeme podílet na zlepšování podnikatelského prostředí nejen v České republice, ale i v Evropě, v evropském rozměru, a zejména v kontextu současné debaty v České republice o významu členství České republiky v Evropské unii. To pokládáme za velice důležité,“ řekla v rozhovoru generální ředitelka SP ČR Dagmar Kuchtová.

IMG-20180302-WA0002

Při příležitosti oslav si prezidenti a generální ředitelé připomněli 60 let historie BusinessEurope, diskutovali o výzvách do budoucna i o tom, co byznys spojuje.

„Sdílíme stejné hodnoty a cíle. Společnou prioritou zůstává silná Evropská unie," shrnula Kuchtová.

Právě v zemích střední a východní Evropy byla EU klíčovou hnací silnou hospodářského rozvoje, jak uvádí BusinessEurope v novém videu s tím, že tyto “nové členské státy EU” jsou nyní na vrcholu v digitálních technologiích, IT či automobilové výrobě.

Na hodnoty evropského byznysu i hodnotu byznysu pro společnost BusinessEurope zaměřilo také čtvrtý roční konference BusinessEurope Day, který se konal 1. března za přítomnosti několika set lídrů byznysu i významných politiků. Mezi nimi byl mimo jiné předseda Evropské rady Donald Tusk. „Hlavním zdrojem mého respektu k vám je, že podniky – velké i malé – drží klíč k úspěchu evropské ekonomiky. Politici nevytvářejí pracovní místa a bohatství, ani se nepřizpůsobují technologickým revolucím. Podniky a zaměstnanci ano," vzkázal podnikatelům Donald Tusk. "Abychom podpořili vaše úsilí, je prací nás politiků poskytovat a nastavit správné podmínky a udržovat nezávislé instituce, které jsou nezbytné k podpoře ekonomiky,“ dodal.

Prosperující podnikatelská komunita bude vždy nezbytná pro úspěch Evropy. A evropská integrace byla a bude zásadním motorem úspěchu firem. “Podnikatelská komunita podporovala evropský projekt od samého začátku a často určovala tempo evropské integrace. Evropa je nyní jedním z nejlepších míst na světě, kde žít, pracovat a podnikat. Podnikatelé sehrávají klíčovou roli ve společnosti. Investují. Tvoří pracovní místa. Zajišťují růst. Další rozvoj evropské průmyslové strategie vyžaduje mj. ambiciózní obchodní politiku otevírající třetí trhy a dlouhodobou průmyslovou vizi s jasnými cíli a ukazateli,“ zdůraznila prezidentka BusinessEurope Emma Marcegaglia ve svém proslovu.

Role a budoucnost průmyslu bude rezonujícím tématem také v červnu v Praze, kdy Svaz průmyslu a dopravy ČR oslaví 100 let od založení prvního českého svazu průmyslníků.

Podívejte se zpětně na záznam celé konference.

Gbelec Ondřej
/
kategorie BusinessEurope
zpět