Směrnice z oblasti informací a konzultací REFIT nepotřebují

Evropští zaměstnavatelé apelují na Komisi, aby se věnovala naléhavějším záležitostem a neotevírala legislativu, která plní svůj účel.

Komise ve svém Programu pro účelnost a účinnost právních předpisů (REFIT) z října 2013 a návrhu doporučení na vytvoření Rámce kvality EU pro předjímání změn a restrukturalizaci oznámila svůj záměr zahájit konzultaci se sociálními partnery. Evropské zaměstnavatelské organizace BUSINESSEUROPE, CEEP a UEAPME reagují společným dopisem adresovaným generálnímu řediteli Michelu Servozovi, ve kterém vyzývají Komisi, aby přehodnotila svůj záměr.

V roce 2011 byla vytvořena expertní skupina, která měla prodiskutovat různé studie o fungování tří směrnic z oblasti informování pracovníků a konzultací s nimi. Záměrem bylo identifikovat přílišnou zátěž, přesahy a nesrovnalosti v této legislativě v souladu s agendou inteligentní regulace. Evropští sociální partneři se na práci této skupiny aktivně podíleli. Expertní skupina se ve svých závěrech shodla, že směrnice fungují relativně dobře a legislativní akce na úrovni EU není nutná. To potvrdila i hodnotící zpráva Evropské komise, která konstatovala, že většina zemí nevidí potřebu ani přínos konsolidace legislativy EU.

V této souvislosti evropští zaměstnavatelé nechápou plán Komise zahájit konzultace se sociálními partnery. Navíc nové otevření legislativy by přivodilo situaci prodlužující se právní nejistoty jak pro zaměstnavatele, tak pro zaměstnance a odvedlo by diskusi od jádra věci ke kontroverzní politické diskusi.  V současné době je třeba se věnovat naléhavějším záležitostem.

Dopis zaměstnavatelských organizací Evropské komisi (AJ) [pdf 134 kB]

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy - Mezinárodní organizace a EU

Blízková Marta
/
kategorie BusinessEurope
zpět