Evropa by měla zrychlit svou digitální transformaci

BUSINESSEUROPE předložila priority pro oblast digitální ekonomiky v Evropě komisaři Oettingerovi.

Výkonný výbor BUSINESSEUROPE na svém zasedání v Bruselu dne 11. 12. 2014 schválil priority BUSINESSEUROPE pro oblast digitální ekonomiky v Evropě a předložil je Güntheru Oettingerovi, eurokomisaři pro digitální ekonomiku a společnost.

Generální ředitel BUSINESSEUROPE Markus J. Beyrer k tomu uvedl:

Evropské podniky mohou mnoho získat, pokud rychle rozvinou více digitálně založenou, vysoce flexibilní a inteligentní výrobu. Musíme urychlit tuto digitální transformaci, abychom zůstali mezi lídry. A potřebujeme rychle vytvořit funkční jednotný evropský digitální trh.

Naše průmyslová výroba se podstatně zefektivní rozvojem inteligentních a efektivních výrobních podniků, například s využitím chytře propojených strojů, cloudových služeb a datové analytiky pro optimalizaci výrobních procesů.

Do roku 2030 to může přidat Evropě na jejím HDP více než 2000 mil. eur. Ale Evropa váhá s rozvojem své digitální ekonomiky. Není dobré znamení, že pouze 8 ze 100 ICT firem má svou centrálu v Evropě. EU by měla vytvořit příslušný legislativní rámec, aby dala průchod těmto příležitostem a přilákala do tohoto sektoru více investic.

Evropský komisař Günther Oettinger k tomu řekl:

Byznys a politika se musejí podílet na tom, aby se evropská ekonomika stala skutečně digitální. Byznys potřebuje investovat a vyvíjet nové technologie a my potřebujeme získat regulatorní rámec a investovat do výzkumu. Společně to dokážeme.

Doporučení BUSINESSEUROPE k digitální ekonomice (AJ) [pdf 509 kB]

Tereza Šamanová
Mezinárodní vztahy – Mezinárodní organizace a EU

Blízková Marta
/
kategorie BusinessEurope
zpět