Nejvyšší představitelé BUSINESSEUROPE jednali v Rize

Důraz na evropskou jednotu a reformy

Dne 24. 4. 2015 se konalo v Rize v rámci lotyšského předsednictví zasedání prezidentů a prezidentek nejvýznamnějších zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Evropy, sdružených pod hlavičkou BUSINESSEUROPE, Konfederace evropského podnikání. Rada prezidentů jednala o současné ekonomické situaci v kontextu nového jarního hospodářského výhledu BUSINESSEUROPE a v této souvislosti i o slibované investiční injekci v podobě Evropského fondu pro strategické investice (EFSI). Na agendě byly i aktuální otázky týkající se společné zahraniční a obchodní politiky EU. V centru pozornosti byl současný stav vyjednání o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP).

Prezidentka BUSINESSEUROPE při této příležitosti řekla: „Reformy jsou klíčové pro vyšší růst a snížení nezaměstnanosti. Zkušenosti zemí, jako jsou Irsko, Španělsko a Portugalsko, jasně ukazují, že reformy fungují a mohou vést překvapivě rychle k růstu a tvorbě pracovních míst. Pokud Řecko bude schopné pokračovat v nezbytných reformách, může vybudovat úspěšnou a stabilní ekonomiku, která umožní nabídnout lepší životní standardy a zaměstnanost pro své občany.

Evropská jednota je pro byznys důležitá. Proto, jak doufáme, Euroskupina ministrů financí, která se dnes schází také v Rize, dospěje k dohodě o finanční pomoci Řecku a sníží tak současnou nejistotu týkající se vládních financí. Má-li to však přispět k dlouhodobé prosperitě země, takováto finanční pomoc musí být podmíněna pokračováním implementace reforem, reagujících zejména na fiskální a sociální výzvy, a zajistit, aby Řecko mělo podnikatelské prostředí, které plně podporuje otevřený obchod na jednotném trhu EU.“

pdfTisková zpráva ke znovuzvolení prezidentky BUSINESSEUROPE23.21 KB

Jarní hospodářský výhled BUSINESSEUROPE

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy – Evropské záležitosti

Blízková Marta
/
kategorie BusinessEurope
zpět