Hospodářský výhled OECD 2015

OECD klade důraz na nastartování a posilování investic.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zveřejnila Hospodářský výhled, ve kterém analyzuje hlavní hospodářské trendy a přináší projekce hospodářského vývoje ve všech zemích OECD a klíčových rychle rostoucích ekonomikách pro následující 2 roky.

Globální růst by měl podle OECD do konce roku 2016 postupně posilovat směrem k předkrizové úrovni. Pracovní trhy v rozvinutých zemích se graduálně uzdravují a rizika deflace mizí. „Očekáváme, že globální ekonomika bude posilovat, ale oživení zůstává slabé a investice se musí teprve nastartovat,“ komentoval výhled generální tajemník OECD Angel Gurría.

Globální ekonomika by měla podle OECD růst tempem 3,1 % v roce 2015 a 3,8 % v roce 2016, což je méně, než OECD předpovídala v listopadu 2014, v prvním čtvrtletí 2015 byl globální růst nejslabší od konce krize. Růst produktivity je nadále zklamáním, což částečně odráží vlažné investice byznysu do nových technologií. Firmy nemají chuť investovat do kapitálových statků a mnoho vlád z důvodu fiskální konsolidace pozdrželo infrastrukturní projekty.

OECD proto vyzývá k provádění vzájemně se podporujících měnových, fiskálních a strukturálních politik a k oživení investiční aktivity, která oživí spotřebu, tvorbu pracovních míst a růst mezd a zlepší tak vyhlídky na dlouhodobý udržitelný růst.

Hospodářský výhled OECD 2015

Marta Blízková
Mezinárodní vztahy – Evropské záležitosti
Blízková Marta
/
kategorie OECD
zpět