Stanovisko SP ČR k tezím Nového zákona o dani z příjmů

Případný nový zákon musí přinést skutečné zjednodušení a být kvalitně připraven. Svaz se účastní diskuse při jeho přípravě.

Pro SP ČR je klíčové dosažení cílů takového zákona, který nebude znamenat vysoké náklady přechodu a následně zajistí snížení administrativní náročnosti a umožní více kapacit firem věnovat jejich podnikatelským aktivitám. Hlavní je tedy pro nás jednoduchost, stabilita, srozumitelnost, jednoznačnost výkladu pro firmy, reakce na všechny situace v praxi, flexibilita v některých oblastech a nenarušování pozitivní a zažité dobré praxe. To vše musí být v rámci analýz či RIA prokázáno.

Téma bylo i předmětem jednání Expertního týmu SP ČR pro daně a pojištění, kde byl hostem zástupce Ministerstva financí, který diskutoval se členy teze Nového zákona o dani z příjmů. Ministerstvo financí nyní vyhodnocuje první náměty a připomínky a přislíbena byla další diskuse nad nově připravovaným zákonem. Shoda panovala například v otázce odpisů, kde SP ČR navrhuje vyjít ze současného systému, ale zjednodušit ho (například snížením počtu odpisových skupin). Poolové odepisování by mělo být zavedeno fakultativně. Shoda panovala také na tom, že základ daně u nového zákona by měl vycházet z výsledku hospodaření podle účetnictví (po daňových úpravách).

Celé stanovisko SP ČR k tezím nového zákona naleznete zde.

Teze nového zákona představené v rámci veřejné konzultace Ministerstvem financí naleznete zde.

Václav Franče
kategorie Stanoviska SP ČR