Stanovisko k Pracovnímu programu EK 2017

Podniky potřebují stabilní a prosperující Evropu

Dne 25. října 2016 představil Evropskému parlamentu první místopředseda Evropské komise (dále jen EK) F. Timmermans ve Štrasburku nový pracovní program Komise na rok 2017 (KOM(2016) 710) pod názvem „Pro Evropu, která chrání, posiluje a brání“. Ve srovnání s rokem 2016, kdy EK představila 23 iniciativ, přichází pro rok 2017 jen s 21 návrhy.

Pracovní program vychází z deseti priorit strategického dokumentu předsedy EK J.-C. Junckera „Nový začátek pro Evropu: Moje agenda pro zaměstnanost, růst, spravedlnost a demokratickou změnu“.

Pro podniky operující v České republice a v EU je důležitá především stabilní a bezpečná Evropa. Svaz průmyslu a dopravy ČR (dále jen SP ČR) proto vítá, že EK bude pokračovat v boji proti terorismu, budování bezpečné Unie a posilování role Evropy jako silného a respektovaného hráče v globálním prostředí. Důležitý v tomto ohledu bude Akční plán pro evropskou obranu včetně Evropského fondu pro obranu. Důležité bude i střednědobé vyhodnocení Evropské agendy pro migraci založené na bezprostředním vývoji situace.

PRIORITY PRO BYZNYS

Pro podniky je důležitá realita kvalitního podnikatelského prostředí na národní, evropské i globální úrovni. Zásadní je posílení jednotného trhu EU ve všech oblastech (energetická unie, jednotný digitální trh, volný pohyb osob a mobilita). A to zejména v souvislosti s Brexitem a odchodem Velké Británie jako hybné síly ze skupiny stejně smýšlejících členských států podporujících vnitřní trh.

Mezi hlavní priority SP ČR bude proto patřit: implementace Akčního plánu EK pro oběhové hospodářství, pokračování v probíhajících vyjednáváních o dohodách o volném obchodu (tzv. FTAs), jejich ukončení a zahájení nových bilaterálních jednání, plné rozvinutí považuje Nové agendy dovedností pro Evropu, střednědobá revize strategie EU pro jednotný digitální trh, implementace strategie energetické unie: nízkoemisní cestování a mobilita, zahájení dalších dvoustranných jednání s Austrálií, Chile a Novým Zélandem, modernizace nástrojů na ochranu obchodu a revize antidumpingové legislativy EU, balíček k ochraně dat, strategický přístup k posilování vymahatelnosti práva EU. Jistou obezřetnost si bez pochyby vyžádá Evropský pilíř sociálních práv, iniciativy EK spojené s legislativní částí návrhů na slaďování pracovního a osobního života, iniciativy Komise týkající se směrnice o pracovní době a REFIT směrnice zavádějící povinnost zaměstnavatele informovat písemnou formou o podmínkách pracovní smlouvy.

pdfPlné znění stanoviska326 KB

Program Evropské komise 2017 představen ve Štrasburku