Stanovisko k nařízení vlády o zápisu do seznamu výzkumných organizací

SP ČR vznik rejstříku výzkumných organizací pod MŠMT podporoval. Nyní žádá úpravy, aby došlo ke snížení administrativy jak na straně výzkumných organizací, tak poskytovatelů.

Proto žádá zejména o doplnění materiálu tak, aby stanovoval všechna „kritéria splnění podmínek pro zápis výzkumné organizace do seznamu a způsob jejich posuzování“, včetně kritérií splnění podmínek pro poskytnutí podpory a její slučitelnosti s vnitřním trhem. Dále aby byly konkretizovány dokumenty, ze kterých vyplývá náležité rozdělení financování nákladů a příjmů na hospodářské a nehospodářské činnosti. Ministerstvo by také mělo provádět zápis do seznamu, změnu v zápisu nebo výmaz ze seznamu bez zbytečného odkladu po té, co do 30 kalendářních dnů od jejího doručení vyhovělo žádosti o zápis do seznamu nebo ji zamítlo. Důležité je doplnění o přechodné ustanovení, které vymezí postavení stávajících výzkumných organizací od 1. července 2017 do doby, kdy MŠMT rozhodne o žádosti uchazeče.

Celé stanovisko naleznete zde
Jan Šebesta