Stanovisko k Národní zprávě Evropské komise

Evropská Komise zveřejnila 22. února 2017 očekávané národní zprávy, ve kterých hodnotí míru dosaženého pokroku ve strukturálních reformách v jednotlivých členských státech s důrazem na implementaci loňských specifických doporučení.

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) může podpořit výstupy letošní Národní zprávy Evropské komise adresované České republice. Vítá zejména, že byly vyslyšeny obavy byznysu v mnoha oblastech, zejména pokud jde o malý pokrok v zjednodušování daňového systému a nákladů spojených s jejich placením, přetrvávající administrativní překážky a regulace s negativními dopady na investiční prostředí v ČR se závažnými dopady zejména na dopravní infrastrukturu, nedostatky některých profesí na trhu práce, důležitost odborného vzdělávání a přípravy pro trhy práce, zhoršující se úroveň základních dovedností (PISA), nedostatečnou spolupráci mezi byznysem a výzkumnými institucemi, nedostatečné využití potenciálu žen v důsledku nedostatku předškolních zařízení, či malý pokrok ve využívání služeb e-govermentu a roztříštěné kompetence mezi ministerstvy a stále neuspokojivou situaci v oblasti veřejných zakázek.

Více informací ve stanovisku SP ČR k Národní zprávě EK.

Vladimíra Drbalová
Poradkyně GŘ pro mezinárodní organizace a EU