Stanovisko ke sdělení EK KOM(2017)250 a doporučení EK C(2017)2600 o vytvoření Evropského pilíře sociálních práv (EPSP) ze dne 26. 4. 2017

Dne 8. března 2016 zveřejnila Evropská komise (EK) sdělení KOM (2016) 127, kterým zahájila veřejnou konzultaci o evropském pilíři sociálních práv (EPSP). Příloha sdělení  obsahovala prvotní nástin možné budoucí podoby evropského pilíře sociálních práv. Klíčové principy dokumentu byly rozčleněny do tří kapitol a 20 cílových oblastí: 1) Pracovní příležitostmi a přístup na trh práce 2) spravedlivé pracovní podmínky 3) přiměřená a udržitelná sociální ochrana. Konzultace byla ukončena 2016.

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) se zúčastnil veřejné konzultace EK i společné konzultace EK a EHSV v Praze dne 30. 9. 2016 a připravil stanovisko v rámci KS Národního konventu k EPSP 24. 2. 2017. Stanovisko SP ČR se opíralo o tyto argumenty: Pilíř zaměřený pouze na sociální práva nepostihuje komplexitu sociální dimenze EU. EU má silnou sociální dimenzi, není třeba vytvářet další legislativu, EK musí dodržovat princip subsidiarity a proporcionality, navržená iniciativa musí být inklusivní pro všechny členské státy EU. Iniciativa by měla probíhat formou referenčních rámců v rámci Evropského semestru.

Celé stanovisko nalezente zde.

Lenka Dudková
kategorie Stanoviska SP ČR