Stanovisko SP ČR - návrh EK na komplexní změnu pravidel pro antidumpingová šetření

Vyjádření Svazu průmyslu a dopravy ČR k vývoji vyjednávání ohledně Návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se mění nařízení (EU) 2016/1036 o ochraně před dumpingovým dovozem ze zemí, které nejsou členy Evropské unie, a nařízení (EU) 2016/1037 o ochraně před dovozem subvencovaných výrobků ze zemí, které nejsou členy Evropské unie.


V listopadu 2016 zveřejnila Evropské komise návrh novelizace základního antidumpingového a antisubvenčního nařízení v reakci na skutečnost, že 11. 12. 2016 měla vypršet platnost některých ustanovení přístupového protokolu Číny k Světové obchodní organizaci (WTO). Dne 20. 12. navrhl Výbor pro právní záležitosti EP zamítnutí návrhu EK. 25. 4. byl zveřejněn návrh stanoviska Výboru pro mezinárodní obchod EP a dne 3. 5. 2017 se na společném stanovisku dohodla i Rada.

3. 4. se rozhodčí panel WTO na žádost Číny usnesl na zahájení arbitrážního řízení proti EU ve věci stávající právní úpravy a souběžně s tím bude zkoumán a konzultován i návrh nové metodologie. Jakkoli nová metodologie nemůže být napadena, než se stane platnou legislativou, je její prověřování na půdě WTO zřejmým signálem, že ji Čína posléze napadne rovněž. Metodologie musí být natolik kvalitní, aby obstála. Jinak bude právní nejistota pokračovat.

Stanovisko SP ČR najdete zde.

Lukáš Martin
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět