Stanovisko k Memorandu a Akčnímu plánu o budoucnosti automobilového průmyslu

Svaz průmyslu a dopravy ČR vítá návrh Memoranda o budoucnosti automobilového průmyslu v ČR z důvodu jasného vymezení postavení automobilového průmyslu a deklarace jeho zásadního významu pro české hospodářství a záměru toto postavení v dalších letech nejenom udržet, ale i zajistit jeho rozvoj vedoucí k dlouhodobému stabilnímu ekonomickému růstu. Proto podporujeme konkrétní vymezení oblastí a opatření v Akčním plánu, na které je potřeba se zaměřit a která jsou pro další rozvoj klíčové.

Avizované pravidelné hodnocení a aktualizace Memoranda vytvoří prostor pro korekce opatření v souvislosti s dalším technickým vývojem zejména v delším časovém horizontu, který lze dnes jen velmi těžko odhadovat.

Svaz průmyslu a dopravy ČR vidí deklaraci společných cílů automobilového průmyslu a Vlády České republiky jako perspektivní cestu pro vytváření vhodných podmínek užší spolupráce při hledání cest pro rozvoj hospodářství České republiky. Jedná se o příklad dobré praxe, jak je možné zahájit strategickou spolupráci mezi veřejným a soukromým sektorem v oblastech společného zájmu klíčových pro konkurenceschopnost ekonomiky jako celku.

Svaz průmyslu a dopravy ČR podpis Memoranda o budoucnosti automobilového průmyslu v ČR plně podporuje, proto neuplatňuje žádné zásadní připomínky k jeho textu a doufá ve schválení a podpis v co nejbližším termínu.

Stanovisko naleznete zde.

Jan Šebesta
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět