Stanovisko ke sdělení o obnovené strategii průmyslové politiky

Dne 13. 9. 2017, souběžně se zprávou o stavu unie 2017 zveřejnila Komise dokument KOM (2017) 479 „Investování do inteligentního, inovativního a udržitelného průmyslu: Obnovená strategie průmyslové politiky EU“. Dokument jasně deklaruje, že průmysl jako hybatel produktivity a inovace byl vždycky základním kamenem ekonomické prosperity, vytvořil 36 milionů přímých pracovních míst a přispěl k vysokým životním standardům evropských občanů. Evropská komise ve svém sdělení rozvádí základní směry a priority v devíti oblastech: evropský průmysl v novém průmyslovém věku, jak učinit evropský průmysl silnějším, více integrovaný a spravedlivý jednotný trh, posun průmyslu do digitálního věku, Evropa jako vůdčí síla v nízkouhlíkové a oběhové ekonomice, investice do průmyslu, podpora průmyslových inovací, mezinárodní rozměr průmyslu a spolupráce s členskými státy, městy, regiony a soukromou sférou.

Podpora průmyslové politiky byla zakotvena již v roce 2010 ve Strategii Evropa 2020 ve formě jedné z jejích vlajkových iniciativ, na kterou navázalo sdělení Integrovaná průmyslová politika pro éru globalizace. Výsledky a aktivity ale obecným deklaracím neodpovídaly. V roce 2014 následovalo sdělení EC Směrem k evropské průmyslové obnově, které jasně ukázalo, že silná průmyslová základna bude klíčově důležitá k evropské hospodářské obnově konkurenceschopnosti.

Úsilí byznysu vygradovalo dne 28. 2. 2017 Dnem průmyslu za účasti všech relevantních evropských lídrů a následně tzv. Berlínskou deklaraci přijatou v Berlíně dne 30. 6. 2017 ministry 18 členských států, včetně České republiky tzv. Berlínskou deklaraci.

Stanovisko zde.