Svaz se vyjádřil k návrhu tezí ERÚ pro V. regulační období

Svaz průmyslu a dopravy ČR vítá včasné zahájení diskuze k nastavení pravidel pro V. regulační období pro odvětví elektroenergetiky a plynárenství, které společně s plánovaným prodloužením stávajícího regulačního období vytvoří vhodné předpoklady pro nastavení stabilního regulačního rámce v energetice v následujících letech.
Energetický regulační úřad rozhodl o prodloužení zásad stávajícího regulačního období o další dva roky - v současnosti platné zásady a principy regulace tedy zůstanou ve víceméně stejné podobě platné až do konce roku 2020. Avšak v rámci předvídatelnosti a transparentnosti Úřad zveřejňuje v předstihu návrh tezí pro V. regulační období, které začne v roce 2021.
SPČR se ve svém stanovisku vymezil zejména vůči návrhu, aby se výše odpisů stala klíčovým kritériem pro posuzování efektivity/dostatečnosti investiční aktivity. Odpisy vychází z historické úrovně investic, která má pro potřebu investic v rámci regulačního období velmi omezenou relevanci. Důraz by měl být kladen především na podporu vhodných motivačních nástrojů k efektivnímu výkonu regulovaných činností a naopak považujeme za nezbytné vyvarovat se zavedení takových opatření, která by regulované infrastrukturní společnosti nutila či motivovala investovat, aniž by toto bylo objektivně vyžadováno potřebami provozované energetické infrastruktury.
Ve svém stanovisku jsme se dále věnovali mj. problematice výpočtu, resp. neformální definice tzv. faktoru trhu, který by se měl dle našeho názoru zpřesnit a rozšířit i na případy, kdy z důvodu nejasné či sporné legislativy a následných soudních sporů dojde k negativním finančním dopadům na regulovaný subjekt. Celé stanovisko je ke stažení zde.
Pavel Farkač
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět