SP ČR žádá ERÚ o vysvětlení vyřazení plynovodu BACI z Desetiletého plánu

Energetický regulační úřad uvolnil revidovanou verzi tzv. Desetiletého rozvojového plánu přepravní soustavy plynu v ČR, v níž oproti předcházející verzi chybí např. plynovod BACI, který by měl propojit českou a rakouskou soustavu. SPČR žádá ERÚ, aby doplnil argumenty zdůvodňující jeho vyřazení.

Svaz průmyslu a dopravy ČR v obecné rovině podporuje projekty, které posílí tržní prostředí v plynárenství, a tím umožní snižování ceny zemního plynu pro české průmyslové odběratele i domácnosti. Diverzifikaci zdrojů a tras dodávek zemního plynu posilující energetickou bezpečnost a bezpečnost dodávek zemního plynu v ČR hodnotíme pozitivně, ovšem při patřičném vyhodnocení finančních dopadů všech realizovaných projektů na české spotřebitele. Desetiletý plán rozvoje přepravní soustavy v České republice je pro veřejnost signálem ohledně plánovaných infrastrukturních projektů provozovatele přepravní soustavy a jako takový by z důvodu transparentnosti měl tedy obsahovat všechny projekty měnící kapacitu přepravní soustavy, vč. patřičného odůvodnění přínosů.

Předmětný materiál veřejné konzultace oproti předcházející verzi neobsahuje např. informaci o projektu Obousměrného rakousko-českého propojení, BACI. Tento postup přitom není ze strany ERÚ nijak zdůvodněn. SPČR nepřísluší vyjadřovat se k tomu, zda se mají jednotlivé investiční záměry realizovat či nikoliv. Avšak vzhledem k zachování informační kontinuity a úplné informovanosti veřejnosti žádáme ERÚ o transparentní vysvětlení vyřazení tohoto projektu z Desetiletého planu a případné doplnění této informace do předmětného plánu.
Pavel Farkač
kategorie Stanoviska SP ČR