Svaz se zapojil do odborné konzultace k přípravě nového zákona o daních z příjmů

 V rámci přípravy nového zákona o daních z příjmů se Svaz již po druhé zúčastnil odborného konzultačního procesu Ministerstva financí, konkrétně k pracovnímu materiálu „Souhrn řešení inovace regulace zdanění a zpojistnění příjmů“.

Materiál považujeme za pracovní podklad k další odborné diskusi nad možnými směry úprav v oblasti daně z příjmů. Svaz vítá možnost se této diskuse zúčastnit i snahu MF přijít s konceptem s deklarovaným záměrem zjednodušení, stability a srozumitelnosti pro širší podnikatelskou sféru.

Jsme si vědomi skutečnosti, že příprava nového právního předpisu, i vzhledem k dosavadní zaběhnuté praxi či složitosti řady oblastí, představuje komplikovaný proces, zejména pak pokud má nový zákon skutečně vést ke zjednodušení, stabilitě, k vyšší srozumitelnosti a přispět k jednoznačnosti výkladu pro uživatele. Právě srozumitelnost či reálné zjednodušení musí být v podnikatelské praxi základním prvkem. Pouze akademicky právně sestavené nové definice často problémy praxe řešit nemusí. Proto vítáme, že MF vede diskusi postupně. Jako klíčovou vidíme diskusi navržených věcných změn. Pouze „lépe napsaný“ nový zákon, který by se však věcně nelišil od stávajícího, bychom vnímali jako zbytečnou administrativní zátěž. 

V tuto chvíli Svaz nemůže jednoznačně deklarovat podporu nového zákona, navržený podklad nedává dostatek informací pro definitivní závěry. Svaz se vyjádřil i k některým dílčím prvkům úprav, například k odpisům, úpravám výsledku hospodaření pro daňové účely či k systému a účelu zdanění. Například, u právnických osob pro účely zdanění považujeme za vhodnou variantu vycházet z účetnictví, jak je tomu dnes. Doporučujeme v případě vzniku nového zákona rozdělit zákon na dva – jeden pro fyzické a jeden pro právnické osoby.

Za zásadní projekt změn v oblasti daní, který sice přímo s novým zákonem nesouvisí, ale měl by být pro MF prioritou, považujeme nový IT systém finanční správy. Nyní jsme ale cca v polovině roku 2017 a ještě není připraveno ano zadání pro výběrové řízení. Dlouhodobě nám je slibováno dodržení avizovaného termínu (2019/2020) a že k tomu MF provádí veškeré potřebné kroky.

Vyjádření a vybrané připomínky Svazu naleznete zde.

kategorie Z hospodářské politiky
zpět