V Hich tech surovinách se skrývá obrovský potenciál pro český průmysl

V Hich tech surovinách na našem území jako lithium se pro český i evropský průmysl skrývá obrovský potenciál - pro růst přidané hodnoty, rozvoj zcela nových výrobních odvětví a tvorbu dobře placených pracovních míst. Tyto suroviny jsou potřeba v technologiích, které se nyní nejrychleji vyvíjí a dostávají tak v korporátních rozpočtech největší část prostředků na výzkum, a na které řada lídrů různých oborů hodlá stavět svoji budoucnost. Umožňují zejména akumulaci energie a své využití najdou například v elektromobilitě, bateriových systémech, chytrém řízení měst či domácností.

Význam a cenu hich tech surovin zvyšuje i fakt, že se v ekonomicky vytěžitelném množství nachází na planetě poměrně řídce, mimo náš kontinent a často na území státu, jež těžbu a vývoz těchto strategických komodit přísně reguluji.

‎Domácí těžba a využívání těchto surovin by umožnila českým podnikům pokrýt celý cyklus výroby pokročilých produktů a zachování co největší části přidané hodnoty v domácí ekonomice. Od těžby suroviny přes její zušlechťování, výrobu baterií a její vsazení do podvozku auta by vše mohlo probíhat v České republice. "K takovému využití lithia máme výborné předpoklady například v oboru elektromobily, neboť bohatá síť výrobců v našem automobilovém průmyslu se bude moci přizpůsobit novým požadavkům a zohlednit je ve výrobě. Díky lithiu a ostatním surovinám vhodným pro akumulaci energie a zkušenosti z automobilového průmyslu bychom se mohli stát silným hráčem například v elektromobilitě," říká ředitel sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR Bohuslav Čížek.

kategorie Z hospodářské politiky
zpět