Čeští podnikatelé uzavírají 20 % obchodů v eurech

Tuzemské firmy jsou na případné přijetí eura připraveny. Vstup České republiky do eurozóny by neohrozil ani celou ekonomiku země. Vyplývá to z výsledků šetření SP ČR a České národní banky. V eurech probíhá v současné době již zhruba pětina českých transakcí. Konkrétně čeští dodavatelé realizují 18,2 % obchodů v evropské měně, u odběratelů je to 18,9 %. Od roku 2012 se tak podíl „europlateb“ zvýšil na dvojnásobek.

SP CR CNB Euro

„Přínosem společné měny je jednoznačně snížení transakčních nákladů a kurzového rizika. Eliminace rizik v podnikání firmám logicky pomáhá k větší stabilitě a podporuje jejich investiční aktivitu,“ vysvětluje ředitel Sekce hospodářské politiky SP ČR Bohuslav Čížek.

Silná vlastnická a obchodní provázanost České republiky a eurozóny je sama o sobě logickým argumentem pro společnou měnu. Pro investory je pak signálem, že je země nedílnou součástí vyspělé EU. „Díky euru bychom mohli snadněji porovnávat ceny u nás a v zahraničí,“ dodává Bohuslav Čížek. Tato měna není navíc novinkou ani pro české občany, téměř každý během dovolené již eury platil a má s nimi zkušenost.

PŘIJETÍ EURA MÁ I SVÁ ÚSKALÍ
Vstup České republiky do eurozóny má i stinné stránky. Nelze vyloučit tlak na růst cen v prvních letech po přijetí eura. „Nicméně s ohledem na vývoj inflace a na základě zkušeností z jiných zemí, by tento efekt neměl být významný. Není tedy důvod tímto faktorem strašit,“ uklidňuje Čížek.

Otázkou zůstává výše konverzního kurzu v době přechodu či dopad na úspory. Přijetí eura by také ubralo bankám část služeb souvisejících s výměnou korun a eur, dotkne se to i směnáren. „Také ztráta měnové autonomie patří k jedné z nevýhod, protože Česká republika nebude moci využívat národní měnu k eliminaci negativ ekonomického cyklu,“ upozorňuje Bohuslav Čížek. Je tedy nutné počítat i s náklady na příspěvky do záchranných fondů, byť to bude samozřejmě předmětem dalšího vývoje a jednání. Vstupem do eurozóny ale rozhodně žádná země neprodělala, v situaci České republiky převáží výhody, které přináší.

kategorie Z hospodářské politiky
zpět