SP ČR požaduje neprodlené řešení "kauzy Safe Harbor"

 Spolu s AmCham požádal všechny členy vlády o podporu při hledání neprodleného řešení.

Letošní podzim je ve znamení boje firem za modernější evropskou legislativu v oblasti ochrany osobních údajů, která by měla umožnit rozvoj automatizovaného zpracování velkých dat a tím i další vývojové fáze digitální ekonomiky. V plném proudu jednání o konečné podobě nového evropského nařízení o ochraně dat však všem udělal čáru přes rozpočet Evropský soudní dvůr, který svým rozsudkem v kauze Schrems dne 6. 10. zrušil institut tzv. Safe Harboru – bezpečného přístavu pro transatlantický přenos osobních dat, čímž významně omezil datové toky mezi EU a USA a rozvoj digitální ekonomiky naopak ohrozil.


Svaz okamžitě po vyhlášení rozsudku Evropského soudního dvora jsme reagovali stanoviskem na webu, představitelé SP ČR bezprostředně poté navštívili  v této záležitosti eurokomisařku Věru Jourovou, do jejíhož portfolia téma ochrany dat spadá.

SP ČR dopisem prezidenta Hanáka na závažnost situace upozornil premiéra Bohuslava Sobotku a požádal o jeho intervenci směrem k předsedovi Evropské komise Jean-Claudu Junckerovi.

SP ČR  spolu s Americkou obchodní komorou informoval o vážnosti situace  premiéra a všechny ministry vlády a požádal je o aktivní přístup při jejich jednáních s Evropskou komisí a Úřadem pro ochranu osobních údajů – zablokování transatlantického přenosu dat se totiž týká bez výjimky všech resortů od vnitra a spravedlnosti přes školství, zaměstnanost a zdravotnictví až po kulturu.  

Celé znění dopisu ZDE.

SP ČR doufá, že Evropská komise při jednáních s americkou stranou projeví dostatek diplomatických schopností a evropským firmám situaci ulehčí tím, že nové dohody s Američany dosáhne co nejdříve. V mezidobí by pak měla vydat vodítka jak pro firmy, tak pro národní úřady dozoru, která překlenou panující období právní nejistoty; na těch se již dle našich informací pracuje.

 

kategorie Z hospodářské politiky
zpět