Výsledky šetření SP ČR a ČNB ve druhém čtvrtletí

Český průmysl v prvním pololetí vykazoval znaky oživení a výrazně přispěl k pozitivním výsledkům ekonomiky.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zatím je sice třeba při hodnocení „růstu“ zachovat určitou opatrnost, přesto lze ale současný vývoj hodnotit poměrně pozitivně. To potvrzují i výsledky šetření mezi nefinančními podniky za druhé čtvrtletí 2014. Mírný optimismus se týká například očekávání vývoje zakázek, mezd a zaměstnanosti či investiční aktivity.

Stabilizace zakázek a kladné saldo očekávání jejich vývoje jsou jedním z faktorů obnovy investiční aktivity, která je klíčová pro ekonomický růst. Stabilizace se začíná projevovat také na trhu práce, kde zaměstnanost by letos nakonec mohla v průměru mírně vzrůst, dle šetření meziročně o 1,4 % ve stávajících podnicích. Kompletní komentáře a výsledky jsou dostupné ZDE:

Kromě bližších informací ke zmíněným veličinám zde naleznete například vývoj míry zajištění vývozu, očekávání cenového vývoje či zhodnocení faktorů omezujících růst. V úvodní části prezentace jsou shrnuty základní ekonomická data a komentáře mimo šetření.

kategorie Ankety
zpět