Mírný růst průmyslu, přetrvávající obtížná situace ve stavebnictví

 

Komentář analytika SP ČR k výsledkům průmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu za zaří 2016, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Průmyslová výroba byla v září meziročně vyšší o 2,7 %, v porovnání se srpnem však poklesla o 1,6 %. Stavební výroba je stále meziročně nižší (v září o 7,4 %), meziměsíčně ale mírně vzrostla o 0,1 %. Zahraniční obchod skončil ve slušném přebytku 21 mld. Kč, ale negativum je, že začíná klesat vývoz.

Po prázdninových výsledcích, zde máme první výsledek průmyslu, který nebyl zatížen vybíráním celozávodních dovolených. Průmyslová výroba se sice udržela v meziročním růstu, ale v porovnání se srpnem poklesla. Meziročně mírně rostly i zakázky, konkrétně o 2,4 %. Zahraniční zakázky rostly o 5,2 %, domácí zakázky ale bohužel poklesly o 3,1 %. Vývoj domácí poptávky potvrzuje závěry z šetření SP ČR a ČNB mezi nefinančními podniky, kde většina firem viděla u domácí poptávky spíše zhoršení. Dobrá zpráva to rozhodně není – spoléhat se jen na zahraniční poptávku není optimání.

Co se týče struktury – roste zejména automobilový průmysl (příspěvek +1,8p.b., růst o 4,5 %) a odvětví na něj navázaná. Růst ostatních odvětví průmyslu je spíše mírný. Dnešní výsledek průmyslové výroby potvrzuje naše očekávání, že tento rok nebude pro průmysl snadný. Loni byla průmyslová výroba i celá ekonomika podpořena dočerpáváním prostředků z minulého programovacího období, letos tento stimul chybí. Je to vidět i v investicích do fixního kapitálu, které ubraly z ekonomického výkonu ve druhém čtvrtletí zhruba jeden procentní bod. Letos proto očekáváme růst ekonomiky o 2,5 %, příští rok pak vzhledem k očekávanému oživení investiční aktivity čekáme růst o 2,7 %.


Stavebnictví zůstává meziročně stále v červených číslech. Jen slabou náplastí je, že oproti srpnu mírně vzrostlo o 0,1 %. Zřetelně horší je situace v inženýrském stavitelství s meziročním poklesem o 17,8 %, které je zejména zasaženo problémy s povolovacím řízením. K mírné stabilizaci dochází u pozemního stavitelství, kde došlo k poklesu „jen“ o 1,2 %. Počty rozestavěných a dokončených bytů už meziročně rostou.

Vnější rovnováha zůstává i nadále silnou stránkou české ekonomiky, když v září skončil zahraniční obchod v přebytku 21 mld., což je meziročně o 5 mld. více. Negativum ale je, že začíná klesat export (meziměsíčně o 5,8 %, meziročně1,2 %), naštěstí dovoz klesá ještě rychleji, takže bilance zůstává nezasažena poklesem exportu. Po červencovém výpadku kvůli referendu o Brexitu, se opět zvedl vývoz do Británie na úrovně blízko před referendem.

Pro více informací kontaktujte analytika SP ČR Václava Frančeho na e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Václav Franče
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět