Ekonomika pokračuje v růstu, ale investiční aktivita je slabá

Ekonomika ve třetím čtvrtletí podle předběžného odhadu dále zpomalila, když meziročně vzrostla o 1,9 %, zatímco ve druhém čtvrtletí rostla 2,6 % meziročně. V porovnání s druhým čtvrtletím vzrostla o 0,3 %. Detailní struktura růstu ještě není známa, ale ČSÚ explicitně zmiňuje slabou investiční aktivitu a zpomalení růstu průmyslu jako hlavní důvody zpomalení ekonomiky. Spotřeba domácností naopak nadále podporovala ekonomický růst.

 



Na základě předběžných čísel je těžké dělat silné závěry, ale vypadá to, že struktura růstu ekonomiky byla obdobná jako ve druhém čtvrtletí, tj. že ekonomiku táhla spotřeba domácností a vlády, naopak investiční aktivita z ekonomického růstu ubrala (ve druhém čtvrtletí ubraly investice do fixního kapitálu 1,1 procentního bodu z růstu). Ukazuje se, že čerpání EU fondů v novém programovacím období se stále nedaří rozjet, což odnáší zejména investiční aktivita a ze sektorů ekonomiky zejména stavebnictví. Loni naopak, kdy se dočerpávalo staré programovací období, se čerpaly prostředky překotně, což vytvořilo vysokou srovnávací základnu pro tento rok.

Připomínáme, že se jedná o předběžný odhad, který může být revidován oběma směry a to i výrazně.

Naši predikci reálného růstu HDP jsme výrazněji, na rozdíl od řady jiných institucí, neměnili a zůstává pro letošní rok 2,5 %. Mírný optimismus sice v ekonomice jako celku přetrvává a naše šetření potvrzují na zbytek roku očekávání kladného růstu, včetně jednotlivých indikátorů jako jsou investice, mzdy či zakázky, ale situace na trzích rozhodně nepředstavuje závratné oživení. Tempa růstu v druhém pololetínejsou nijak závratná a oproti prvnímu pololetí dále zmírnila, jelikož se projevuje efekt srovnávací základny a zejména pokles investic souvisejících se strukturálními fondy a dopravními stavbami. Firmy sice chtějí i nadále investovat, ale zmíněné faktory investice brzdí. Spotřeba domácností bude letos i příští rok hlavním přispěvatelem k růstu díky situaci na trhu práce (růst mezd i zaměstnanosti, pozitivní ekonomická očekávání, relativní stabilita či vládní politika v oblasti mezd). Nadále poroste, i když slaběji, zahraniční obchod. Brexit se na výsledcích zatím neprojevil.

Pro příští rok nečekáme výrazný růst ekonomiky EU, navíc v závěru roku mohou být určité nejistoty spojené s exitem z kurzového režimu ČNB. Pro rok 2017 držíme celkovou predikci růstu HDP 2,7 % zejména díky očekávanému oživení investiční aktivity (doufáme ve zlepšení čerpání EU fondů), nicméně nejsou zde žádné výraznější růstové faktory a naopak jsou zde rizika jako rostoucí mzdy a tlak na jejich další růst, nedostatek kvalifikovaných pracovních sil, ukončení kurzového závazku ČNB a posilování koruny či slabý růst evropské i světové ekonomiky. Diskuse je otevřena i s dalším směřováním zahraniční politiky USA. Tento faktor ale v tuto chvíli v našich predikcích nezohledňujeme. Bude záviset na konkrétních krocích USA.

Autoři: Bohuslav Čížek, Václav Franče

Václav Franče
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět