Očekávaný vývoj a změny v roce 2017

Komentář ředitele Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Bohuslava Čížka k očekávanému vývoji a změnám v letošním roce v rámci odpovědí pro ČTK.

Čížek-a

Jaké hlavní změny čekají na tuzemské podniky v příštím roce?
Jednou z významných změn v příštím roce bude bezpochyby avizovaný exit koruny z intervenčního režimu ČNB. Firmy by si přály slibovanou predikovatelnost politiky ČNB.  Potřebují zajistit, aby následné posílení koruny nebylo příliš prudké a aby ČNB tlumila případnou volatilitu kurzu. 


Dále se v roce 2017 uskuteční parlamentní volby. Uvítali bychom, pokud by politici neřešili jen předvolební kampaň, ale věnovali se i řešení věcných témat. Již nyní ale vnímáme, že některé pro českou ekonomiku zásadní „reformy“ se nestihnou a přesáhnou do dalšího volebního období. 

Prioritou SP ČR pro rok 2017 zůstává snižování bariér podnikatelského prostředí. Je potřeba například zjednodušit daňový systém, posunout se v elektronizaci státní správy, zrychlit čerpání EU fondů, zrychlit povolovací procesy či výstavbu dopravní infrastruktury.

Co bude pro ně největší problém?
Firmy dlouhodobě upozorňují na narůstající administrativu
, ať už z úrovně ČR či EU. Případná drobná zlepšení jsou bohužel nahrazována novými povinnostmi. V posledních letech nárůst souvisel například s plněním daňových povinností (kontrolní hlášení; rozšiřování reverse charge v mezích, které to ČR dovoluje směrnice o DPH; povinná příloha přiznání DPPO k transferovým cenám a další). Smysl těchto kroků chápeme, ale bylo by dobré, aby vláda učinila také konkrétní kroky ke snížení administrativní náročnosti, které jsou u nás v mezinárodním srovnání relativně vysoké. 

Dále registrujeme poměrně nebezpečné politické nápady na zvyšování daní firmám. Nicméně k jejich realizaci by v příštím roce dojít nemělo a věříme, že ani v nejbližší době nedojde. Obdobné záměry zhoršují konkurenceschopnost českého podnikatelského prostředí a vyvolávají nejistotu u investorů.  Pozitivní přínos pro růst ekonomiky však nemají.

Hlavním problémem zůstane nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců. Některé firmy budou mít kvůli nedostatku pracovní síly problém s plněním zakázek.  Očekáváme nicméně, že celkově zakázky v ekonomice spíše mírně porostou a nedostatek zaměstnanců zůstane bariérou pro rychlejší krátkodobý růst.

Jaký očekáváte v roce 2017 vývoj ekonomiky, tedy HDP, inflace, nezaměstnanosti a mezd?

Pro příští rok nečekáme výrazný růst ekonomiky EU, navíc v závěru roku mohou přibýt určité nejistoty spojené s exitem z kurzového režimu ČNB. Pro rok 2017 držíme celkovou predikci růstu HDP 2,7 % zejména díky očekávanému oživení investiční aktivity, ve které doufáme například i díky zlepšení čerpání EU fondů. Bohužel žádné další výraznější růstové faktory nevidíme. Ekonomiku bude naopak brzdit například nedostatek kvalifikovaných pracovních sil, ukončení kurzového závazku ČNB a posilování koruny či slabý růst evropské i světové ekonomiky.

Diskuse je otevřena i s dalším směřováním zahraniční politiky USA. Tento faktor ale v tuto chvíli v našich predikcích nezohledňujeme. Bude záviset na konkrétních krocích USA.

Kateřina Pavlíková
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět