Průmyslu se v listopadu dařilo

Průmyslu se v listopadu dařilo, po očištění o pracovní dni vzrostl v porovnaní s předloňským listopadem o 4,5 %. Oproti říjnu minulého roku pak přidal 1,7 %.

Nejvíce se jako tradičně dařilo výrobě aut a dopravních prostředků, která meziročně vzrostla o 15,4 %, dále pak výrobě elektřiny a tepla a také výrobě plastů. Jsme rádi, že po sérii spíše slabších výsledků (v říjnu například meziročně vzrostla jen o 0,8 %, v září pak o 2,7 %, v obou měsících pak meziměsíčně poklesla) si to v listopadu průmysl vynahradil. Potvrzuje se, že z měsíčních dat nelze vyvozovat silné závěry a průmysl si svou dynamiku celkově držel. Připomínáme rovněž, že ani letošní rok nebude pro ekonomiku a pro průmysl snadný.

Stavebnictví pokleslo v listopadu po očištění počtu pracovních dní o 3,5 % vporovnání s listopadem předloňského roku, v porovnání s říjnem minulého roku dokonce vzrostlo o 2,9 %. Zřetelně lépe je na tom pozemní stavitelství, kde výroba vzrostla o 8,0 % meziročně, zatímco v inženýrském stavitelství poklesla o 17,7 %! Inženýrské stavitelství se tak i nadále potýká s problémy s pomalým a přebyrokratizovaným povolovacím řízením, na které dlouhodobě upozorňujeme. Například loni na poslední tripartitě jsme vyzvali vládu, aby nezdržovala plánované stavby silnic a dálnic a podnikatelům i široké veřejnosti prezentovala vládní shodu nad předloženými pozměňovacími návrhy novely stavebního zákona.

"Výstavba v celé zemi nesmí stagnovat jenom proto, že nemáme adekvátní stavební zákon a nad pozměňovacími návrhy k novele stavebního zákona nepanuje ve vládě shoda. Požadujeme, aby vláda zveřejnila, které pozměňovací návrhy podpoří, aby bylo jasné její stanovisko. Novelu kvůli urgentní situaci a potřebě staveb podpoříme, ale žádáme, aby vláda do příští tripartity předložila harmonogram kroků směřujících k předložení věcnéhoznění nového stavebního zákona a úpravy souvisejících zákonů," popsal nedávno problém 1. viceprezident svazu Jan Rafaj a upozornil, že špatný
stavební zákon u nás způsobuje komplikace a průtahy také dopravním či energetickým stavbám.

Do třetice dnes byly zveřejněny statistiky zahraničního obchodu. Obchodní bilance vykázala v listopadu přebytek 10,8 mld. Kč, který byl meziročně o 1,1 mld. Kč vyšší. Mírně znepokojivý je vývoj exportu, který i v listopadu poklesl - konkrétně o 0,2 % meziměsíčně. Dovoz naproti tomu meziměsíčně rostl o 1,4 %. Z hlediska bilance zahraničního obchodu se zatim nic neděje, ale stagnace/pokles exportu není úplně dobrou zprávou.
Václav Franče
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět