Slabá investiční aktivita by se měla v letošním roce zlepšit

HDP vzrostl v minulém roce podle prvního odhadu ČSÚ o 2,3 %. V samotném čtvrtém čtvrtletí ekonomika meziročně vzrostla o 1,7 % a dále zpomalila z růstu o 1,9 % ve třetím čtvrtletí. V porovnání s třetím čtvrtletím HDP vzrostl o 0,2 %. Pro celý rok 2016 očekával Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) růst HDP o 2,5 %. Jedná se však o první odhad, čili výsledky mohou být revidované a to oběma směry.
„Letos očekáváme obdobně jako jiné instituce (např. ČNB) mírné zrychlení ekonomického růstu, konkrétně na 2,7 % s řadou rizik prognózy. Chceme-li se rychle přiblížit k nejvyspělejším zemím, nemůžeme nad výsledky HDP jásat. Potřebovali bychom rychlejší tempa růstu. Co naší ekonomiku určitě neposune do vyšší ligy jsou návrhy na zvyšování daní firmám. Naopak pomoci by mohla například podpora digitalizace a robotizace ekonomiky,“ uvedl analytik SP ČR Václav Franče.


Za zpomalením ekonomiky stály především slabé investice. V roce 2015 byly investice jednorázově podpořeny dočerpáváním fondů ze starého programovacího období, což vytvořilo vysokou srovnávací základnu pro tento rok. Naopak za rok 2016 jsou investice velmi slabé mimo jiné kvůli pomalému rozjezdu nového programovacího období. Pro rok 2017 očekáváme zlepšení vývoje investic. Srovnávací základna z loňska by měla být relativně nízká, investiční očekávání členských firem jsou pozitivní a SP ČR předpokládá zlepšení čerpání EU fondů. Vloni také vyprchaly i některé jednorázové faktory jako nízká cena ropy.

V loňském roce se dobře vyvíjela spotřeba domácností. Výsledky firem a ekonomiky se odrazily i na trhu práce (v podstatě plná zaměstnanost) či ve stabilizaci ekonomické důvěry. Ve prospěch spotřeby domácností hrál také růst mezd ovlivněný i faktory jako růst minimální mzdy či platová politika státu ve veřejném sektoru. Na tomto stavu by se ani letos nemělo nic měnit. Čili i nadále zůstane spotřeba domácností motorem ekonomiky.


Dlouhodobě významným zdrojem růstu je zahraniční poptávka, která má sekundární dopady do domácí ekonomiky. I na průmyslových zakázkách je vidět, že zdroje růstu jsou spíše vnější. Domácí zakázky spíše zaostávají.

Z pohledu sektorů má stále dominantní roli v příspěvku k HDP průmysl. Růst průmyslové produkce očekává SP ČR i letos mezi 2-3 %. Naopak stavebnictví je opět v recesi vlivem problémů s rozjezdem infrastrukturních staveb a vlivem přebyrokratizovaného povolovacího řízení.
Václav Franče
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět