Výsledky cen vývozu a dovozu v prosinci 2016

Z dlouhodobého hlediska záporný výsledek směnných relací Svaz nehodnotí negativně, kde stávající hodnota kurzu vůči euru a dolaru je pro exportéry pozitivně nastavená a drobný pokles ukazatele cen vývozu neznamená negativní dopady.

ČSÚ zveřejnil výsledky vývoje cen vývozu a dovozu za prosinec 2016. Směnné relace, které jsou definovány jako poměr cen exportů ku cenám importů a jsou určitým indikátorem vývoje cenové konkurenceschopnosti ve vztahu k zahraničí, meziročně i meziměsíčně poklesly (ceny exportů rostly pomaleji než ceny importů, meziročně ceny exportů dokonce poklesly).

Vývozní ceny v prosinci 2016 meziměsíčně vzrostly o 0,5 %, dovozní ceny o 1,3 %. Meziročně se vývozní ceny snížily o 0,5 %, dovozní ceny vzrostly o 1,5 %.  Nicméně z dlouhodobého hlediska současný výsledek Svaz nehodnotí záporně, kde stávající hodnota kurzu vůči euru a dolaru je pro exportéry pozitivně nastavená a drobné poklesy cen vývozu neznamenají negativní dopady. Z těchto čísel nelze tedy činit žádné významné závěry, exportéři jsou stále schopni získávat zakázky a i cenová očekávání nejsou nijak deflační. Navíc směnné relace dosáhly v úhrnu za celý rok 2016 hodnoty 100,9 % (v roce 2015 činily 100,2 %). Velkým otazníkem a vážnějším rizikem zhoršení je exit ze současného režimu kurzu koruny vůči euru a následný vývoj kurzu.

Pokles směnných relací na konci roku byl dán zejména nárůstem dovozních cen, konkrétně cen ropy. Cena ropy po značných poklesech v posledních letech dosáhla na začátku loňského roku pomyslného dna okolo 30 USD/barel a následně došlo k mírnému zvyšování, zejména díky politice OPEC. Stále jsme ale na hodnotách z pohledu posledních let relativně nízkých.

Bohuslav Čížek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět