Výsledky průmyslu za březen 2017

Přes mírný meziměsíční pokles průmysl v prvním čtvrtletí udržel svoji kondici.

 

 

Hodnota zakázek navíc ukazuje, že by se průmysl neměl zadrhnout ani v dalších měsících. Přestože dosavadní tempo výroby překračuje původní odhady pro letošní rok, prozatím predikci neměníme. Predikce Svazu tak zůstává mírně nad 3 % růstu průmyslové produkce za celý rok.

V březnu 2017 vzrostla dle Českého statistického úřadu průmyslová výroba meziročně o 4,4 %, navázala tak na výsledky z února, kdy rostla o 6,7 % (čísla očištěná o kalendářní efekty). Meziměsíčně průmysl v březnu se dostal do mírně záporných čísel a poklesl o 0,4 %, přičemž v únoru dosahoval meziměsíční růst 0,7 %. Hodnoty růstu považujeme celkově za pozitivní, za první čtvrtletí se pohybuje očištěné meziroční tempo na více jak dvojnásobku průměru loňského roku, když dosáhlo růstu 5,3 %. Dominance průmyslu tedy zůstává a průmysl v prvním čtvrtletí ukázal, že byl schopen pozitivní výsledky dále posunout. I tak držíme pro následující měsíce určitou míru opatrnosti ve smyslu zmírnění růstových temp, vycházíme i z celkového očekávání firem pro letošní rok. Firmy naráží na potenciál pracovních sil. Pro hodnocení vlivu kurzu po tzv. exitu je zatím příliš brzy, firmy nicméně s určitým posílením ve svých plánech převážně počítaly.
 
Průmysl tak spíše potvrdil rostoucí trend na začátku roku. Jako obvykle si velmi dobře vedl automobilový průmysl, který rostl o 18,4 % a přispěl k celkovému růstu průmyslu o 3,7 procentního bodu. Celý zpracovatelský průmysl pak rostl o 13,1 % a zůstává tak tahounem nejen průmyslu, ale i celé ekonomiky.
 
Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 15,1 %. Potěšitelné je, že hodnota tuzemských zakázek rostla rychleji a to o 16,2 %. Zahraniční zakázky rostly o 14,5 %. U odvětvového pohledu se navíc nejedná pouze o nárůst zakázek v automobilovém průmyslu, ale například i v sektorech jako stroje a zařízení či výroba elektrických zařízení.
 
Růst průmyslu se očekával, například Index PMI za duben potvrdil své výsledky.
Bohuslav Čížek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět