Český průmysl v dubnu zvolnil tempo, trend zůstává rostoucí

ČSÚ zveřejnil data o vývoji průmyslu a stavebnictví za duben 2017.

Průmysl v dubnu meziročně rostl po očištění o pracovní dny o 5,9 %, byť bez očištění došlo k poklesu o 2,5 % (jde o volné dny v rámci Velikonoc). Meziměsíčně byla produkce po očištění o 0,6 % vyšší.

Mírný pokles lze v dubnu pozorovat v tržbách z přímého vývozu a v nových zakázkách. Stejně tak včerejší data zahraničního obchodu poukazovala na první pohled na slabší zahraniční poptávku. Zde se ale jedná o nominální veličiny neočištěné o rozdíl pracovních dnů. Navíc řada statistických ukazatelů byla přepočítána z eur na koruny, a to při určitém posílení naší měny. Hovořit tak o obratu trendu či dokonce o poklesu na základě těchto měsíčních dat nejde. Trend zůstává nadále spíše rostoucí, i když indikátory jako zakázky na rychlejší růst nepoukazují. Průmysl je tahounem české ekonomiky a posilování kurzu či extenzivní vývoj zahraniční poptávky, který nelze ovlivnit, je nutné kompenzovat vytvářením lepších podmínek pro podnikání a investicemi ze strany firem ke zvyšování necenové konkurenceschopnosti.

Otázkou zůstává, jaký vývoj bude následovat. Květnový konjunkturální průzkum ČSÚ uvádí, že české průmyslové podniky v období příštích tří i šesti měsíců neočekávají výrazné změny ve vývoji jejich celkové ekonomické situace. Šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR ukazuje, že podniky pokračují a plánují pokračovat v investicích, což indikuje, že by se trend neměl výrazněji v následujících měsících změnit. 

Lepší kondici, byť s ohledem na předešlou dlouholetou krizi, vykazuje české stavebnictví. Stavební produkce v dubnu 2017 po očištění meziročně vzrostla o 9,6 %, bez očištění se zvýšila o celá 4 procenta. Stavebnictví tak i po eliminaci vlivu volných dní v dubnu bylo rostoucí. Přestože stavebnictví jako celek rostlo, byl tento růst snížen poklesem v inženýrském stavitelství o 10 % a celkový výsledek za stavebnictví nedostatečné investice například do infrastruktury snížily o 3,2 p.b. I tyto relativně lepšící se výsledky potvrzují potřebu neustálé investiční iniciativy ze strany státu, především do dopravních staveb. Doprava a průmysl jsou úzce provázaná odvětví, která se mohou navzájem pozitivně i negativně ovlivňovat.

Vladimír Štípek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět