Jarní ekonomická predikce BUSINESSEUROPE

Publikován byl výhled BusinessEurope, na němž se podílel Svaz průmyslu a dopravy ČR.

Podle pravidelného jarního ekonomického výhledu BusinessEurope, na jehož zpracování se podílel také Svaz průmyslu a dopravy ČR a poskytl svou predikci za ČR, bude ekonomika EU nadále růst, a to za podmínek relativně nízké inflace a též nižší míry nezaměstnanosti. Zlepšení ekonomických výsledků v EU je napříč zeměmi i sektory. Vývoj posledních měsíců přispěl také k drobné pozitivní revizi pro rok 2017 oproti podzimní predikci, zhruba o 0,3 procentní body.

Pro EU 28 je letošní růst HDP očekáván ve výši 1,9 %, pro příští rok 1,8 %. Údaje za ČR vychází z predikce Svazu ze začátku roku očekávající růst v letošním roce 2,6 % a v roce 2018 až 2,8 %. Inflace se v EU očekává na úrovni 1,6 % pro rok 2017 i 2018, v ČR očekáváme hodnoty nad 2% hranicí. Průměrnou nezaměstnanost v EU zvyšují země jižního křídla eurozóny (v Řecku se předpokládá více než 20% nezaměstnanost, ve Španělsku přes 15 % a v Itálii přes 10 %), ČR tak zůstane premiantem s hodnotami míry nezaměstnanosti nad 3 %.

Business Europe dle výhledu očekává mírný nárůst soukromých investic v r. 2017 a 2018. Mnohé výrobní podniky v EU dosahují svých výrobních kapacit a investice se stávají nevyhnutelnými pro jejich další rozvoj. Přesto se investice při predikovaném růstovém tempu dostanou na předkrizovou hranici přibližně až v roce 2024. Proto Business Europe doporučuje vynaložit větší úsilí na zlepšení podnikatelského prostředí, odstranění bariér globálního obchodu či implementaci potřebných reforem na trhu práce, například odstranění komplikací při zaměstnávání kvalifikované pracovní síly v rámci Evropy.

Predikci Business Europe, včetně dat za jednotlivé země a ekonomických komentářů, si můžete podrobněji přečíst zde.

Vladimír Štípek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět