Květnová data o průmyslu potvrzují solidní růst

Optimistická květnová čísla ČSÚ opět ukazují na růst průmyslu. Po očištění dat došlo k meziročnímu nárůstu průmyslové produkce dokonce o 10,7 %, meziměsíčně byla produkce vyšší o 3,3 %. Meziročnímu růstu tradičně významně pomohla výroba motorových vozidel, která tak přispěla k pozitivnímu výsledku 2,9 procentními body. Výsledky automobilového průmyslu drží tempo růstu české ekonomiky, v sektoru automotive byl růst produkce oproti květnu loňského roku ve výši 14,2 %.

Tržby z průmyslové činnosti v květnu 2017 meziročně vzrostly v běžných cenách o 12,0 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 13,7 %. Hodnota nových zakázek v květnu 2017 ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 9,5 %, významně narostly zakázky např. v odvětví výroby chemických látek a elektrických zařízení.

Tomuto pozitivnímu výsledku sice některé ukazatele nasvědčovaly (např. zpřesnění odhadu ČSÚ pro růst ekonomiky v 1. čtvrtletí 2017 na 3 %), ale některé indikátory nebyly jednoznačně optimistické (spíše stabilní výsledky červnového konjunkturálního průzkumu). Tento týden zveřejněné předběžné údaje o vývoji obchodní bilance sice ukázaly na její meziroční zhoršení, ale její struktura potvrdila význam zpracovatelského průmyslu. Květnová bilance zahraničního obchodu skončila přebytkem 14,3 mld. Kč, loni v květnu ale byla 17,2 mld. Kč, což je dáno prohloubením deficitu bilance obchodu s ropou a zemním plynem a kovy, tedy se surovinami. Nadále se prohloubila záporná bilance obchodu s některými státy, jako např. s Čínou a obecně se státy mimo EU, naopak přebytek obchodu se státy EU a resp. i eurozóny se zvyšuje. Zahraniční obchod setrvává v deficitu pouze s jedinou sousední zemí, a to s Polskem. Přebytek bilance obchodu s našimi západními sousedy, tedy s Německem a Rakouskem, se zvyšoval. Největší přebytek zahraničního obchodu má ČR tradičně v oblasti motorových vozidel, tento přebytek se v květnu opět zvýšil a jde o meziroční i meziměsíční nárůst.

Z dat ČSÚ plyne, že ČR má stále úspěch na tradičních vyspělých a stabilních exportních trzích. Efektivnímu nasměrování českého vývozu i na další mimoevropské trhy pomáhá i Svaz průmyslu a dopravy ČR, který minulý týden uspořádal již počtrnácté Konferenci ekonomických radů. Na této konferenci téměř 500 zástupců českých firem konzultovalo možnosti exportu s delegáty 90 zemí a během konference proběhlo celkem 2 952 schůzek exportérů s ekonomickými rady a řediteli zahraničních poboček CzechTrade.

Povzbuzující je rovněž vývoj stavební produkce, v květnu 2017 po očištění vzrostla meziročně o 6,3 %, meziměsíčně byla vyšší o 0,4 %. Růst byl především v produkci pozemního stavitelství, které meziročně rostlo o 7,9 % a celkovému růstu přispělo 5,4 procentními body. Ovšem produkce inženýrského stavitelství se snížila o 2,3 % a snížila tak výsledek o 0,7 p. b.

Hodnocení výsledků průmyslu v květnu 2017:

  • Jde jednoznačně o velmi pozitivní výsledky, které vycházejí z dobré ekonomické situace v ČR a též v zahraničí.
  • Je to potvrzení ekonomické kondice ČR i Evropy, především našich významných ekonomických partnerů, tedy našich hlavních exportních trhů.
  • Zahraniční obchod ukazuje na nárůst exportu směrem k našim tradičním odběratelům a ekonomický růst v západní Evropě tedy předznamenává i situaci v českém průmyslu a dalších exportních odvětvích.
  • K růstu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, ovšem významné příspěvky mají i další oblasti, jako výroba elektrických zařízení, strojírenská výroba obecně, výroba chemických látek, čili růst je vyvážený a prostupuje skutečně celým průmyslem.
  • Průmysl má rovněž dle dat ČSÚ dostatek nových zakázek, ČSÚ eviduje růstu u tuzemských zakázek a ještě větší nárůst byl u zahraničních zakázek. Hodnota nových zakázek se také zvyšuje. Díky tomu lze čekat, že růstové tempo bude mít průmysl i po celý zbytek roku.
  • Pozitivní je i vývoj celé české ekonomiky v 1. čtvrtletí 2017 dle dat ČSÚ – skutečnost 3% růstu, včetně všech predikcí, předpovídá pozitivní hodnoty i po celý zbytek roku.
  • Instituce jako je ČNB nebo MF ČR předpovídají pro letošek růst ekonomiky vysoko nad 2 %, Svaz průmyslu a dopravy ČR počítá s 2,6% růstem.
  • Šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR ukazuje, že podniky pokračují a plánují pokračovat v investicích, což indikuje, že trend může být i v následujících měsících rostoucí a aktuální data to jedině potvrzují.
  • Podniky mají pozitivní očekávání, tomu přispívá nízká cena ropy, dále fakt, že české podniky byly připraveny na posílení koruny po ukončení intervencí ČNB. U našich hlavních zahraničních ekonomických partnerů nyní nejsou výrazná rizika či krizový vývoj, který by domluvené zakázky komplikoval, v současné době je pro naše exportní partnery typická stabilita.
Vladimír Štípek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět