Komentář SP ČR: Růst HDP není překvapením, odráží velmi dobrou kondici ekonomiky i průmyslu

„Růst HDP odráží dlouhodobý růst průmyslu i zaměstnanosti. Ekonomika ale naráží na své limity. Pro další ekonomický růst bude třeba zaměřit se na posun potenciálu našeho hospodářství a významněji zvýšit dlouhodobější investice,“ komentuje růst HDP Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Velmi dobrou kondici ekonomiky ilustrovala například již data za zvyšující se zaměstnanost, výsledky průmyslu, pozitivní zprávy o tržbách z různých sektorů či i revize údajů o HDP za 1. čtvrtletí. Ekonomice pomáhají i mírně lepší výsledky například hlavních obchodních partnerů z EU či nadále poměrně nízké ceny ropy.

„Jedná se o předběžný údaj a na detaily si budeme muset ještě počkat. Jeden z faktorů takto vysokého růstu je ale podle nás v investicích. Odráží se v něm to, že firmy nyní zvyšují své investice a nadále plánují investovat. Nicméně roky 2015 a 2016 byly specifickými z pohledu čerpání fondů, čímž narušily srovnávací základnu u investic. Nyní již navazujeme na přirozenější srovnávací základnu a příspěvek investic k růstu je a bude kladný. Navíc, bez očištění o počet pracovních dnů by samozřejmě čísla růstu byla nižší a je otázkou, jak jsou statistická očištění přesná, například jak zohledňují reakci firem na zkrácené pracovní týdny,“ popisuje okolnosti, které se také mohou odrážet v dnes zveřejněném odhadu růstu HDP, Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky SP ČR.

Přestože jsou aktuální ekonomické výsledky nyní pozitivní, ekonomika za současných podmínek již naráží na své limity. Dlouhodobě Svaz upozorňuje na problém nedostatku pracovních sil, který firmám aktivně pomáhá řešit zaměstnáváním cizinců.

Z šetření Svazu průmyslu a dopravy vyplývá, že většina ekonomických ukazatelů udržuje pro další měsíce kladná salda výsledků. Svaz tedy očekává, že letošní rok by si kondici ekonomika měla minimálně udržet.

Bohuslav Čížek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět