Srpnový růst průmyslu dokládá dobrou kondici ekonomiky

Data ČSÚ za srpen opět potvrdila posilování průmyslu s hodnotou meziročního růstu průmyslové produkce o 5,8 %. Došlo i k meziměsíčnímu růstu ve výši 14,3 %, ten byl ale ovlivněn výrazně i rozvržením dovolených v letních měsících. Kondice české ekonomiky viditelná na datech ČSÚ o průmyslu má původ kromě domácí poptávky i v dobrém výkonu našich hlavních ekonomických partnerů (pro ilustraci, německý vývoz, na jehož vlně se veze řada českých dodavatelů, vzrostl v srpnu meziročně o 7,2 % a též německá průmyslová výroba v srpnu meziměsíčně vzrostla o 3,6 %). Revizi predikce ekonomických výsledků pozitivních směrem letos provedou i další země EU, což potvrzují i naši kolegové ze zaměstnavatelských svazů v rámci BusinessEurope.
 
Podle ČSÚ významně k růstu průmyslové produkce přispěla výroba a rozvod elektřiny (příspěvek 1,3 p.b. k růstu), čemuž mimo jiné přispěla plná výroba elektrárny v Temelíně a nepřerušovaná produkce elektřiny na dvou blocích Dukovan. Významná byla též výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek k růstu byl 1,1 p.b., tento subsektor rostl meziročně o 5,2 %), nebo výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (příspěvek k růstu ve výši 0,6 p.b., meziroční růst o 6,4 %). Jako v minulém měsíci pokračoval růst hodnoty nových zakázek (meziročně o 4,9 %). Rostly jak zahraniční zakázky (o 3,2 %), tak domácí (o 8,5 %). V každém případě tento vývoj, stejně jako růst domácích i zahraničních tržeb z průmyslové činnosti, ukazuje na optimistické vyhlídky české ekonomiky. Průvodním jevem nyní rostoucí ekonomiky je též růst mzdových nákladů. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda v průmyslových podnicích s 50 a více zaměstnanci v srpnu meziročně rostla o 7,5 % a dosáhla hodnoty 30 640 Kč. I srpnové hodnoty vývoje průmyslu předznamenávají dobrý výsledek celé ekonomiky, který se za rok 2017 obecně předpokládá. Nové zakázky jsou indikátorem budoucí výroby, zahraniční poptávka a již zmíněná kondice našich hlavních obchodních partnerů rovněž potvrzují pokračující růst ekonomiky.

Svaz průmyslu a dopravy ČR proto zpracoval vlastní aktuální odhad vývoje ekonomiky na roky 2017 a 2018. Pro rok 2017 odhadujeme růst mírně pod 4 % (odhad je 3,9 %), ale je možné, že nominální růst v r. 2017 přesáhne 4 %, čemuž napovídá i dosavadní mezičtvrtletní růst ekonomiky. Růst HDP pro příští rok odhadujeme ve výši 3,3 %. Komentovaný odhad Svazu průmyslu a dopravy ČR bude zveřejněn spolu s výsledky šetření SP ČR a ČNB v nefinančních podnicích za 3. čtvrtletí 2017.


Vladimír Štípek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět