Důvěra v průmysl je v říjnu dle dat ČSÚ nejvyšší od r. 2011

Podle konjunkturálního průzkumu ČSÚ za říjen se důvěra v ekonomiku meziměsíčně zvýšila, důvěra v průmysl je nejvyšší od r. 2011. Hodnocení současné poptávky z pohledu průmyslu je sice mírně negativní, obdobně jako v posledních dvou měsících, ale celkový indikátor důvěry v průmysl je ve výsledku pozitivní, a to díky pozitivnímu výhledu podnikatelů ohledně výrobní činnosti v příštích 3 měsících.
 
Průzkum ukázal významnou bariéru růstu, která je v oblasti lidských kapacit. Bariéra nedostatku zaměstnanců poprvé předčila klíčový faktor nedostatečné poptávky. Důvěra v průmysl odráží též stávající tempo růstu ekonomiky, které ve 2. čtvrtletí dosáhlo rekordní meziroční hodnoty 4,7 %. Součastná důvěra v ekonomiku je mj. dána výkonem českých firem a jejich zaměstnanců. Díky jejich dobré práci roste HDP i průmysl. Prezident Svazu Jaroslav Hanák proto na Sněmu SP ČR poděkoval firmám a jejich zaměstnancům za úspěšný vývoj ekonomiky.

 

Pozitivní vývoj v průmyslu, ale také v sektoru obchodu, nebo i relativně vysoká spotřebitelská důvěra kontrastuje s vývojem důvěry ve stavebnictví – tento sektor nadále trápí nedostatečná poptávka. Nyní se již i ve stavebnictví projevuje jako limitující faktor nedostatek zaměstnanců, kteří jsou kvůli nižší mzdové úrovni vystaveni tlaku ve formě přetahování do jiných sektorů. Příznivé údaje korespondují i s pozitivním očekáváním podnikatelů, které se odrazilo v šetření SP ČR a ČNB za 2. čtvrtletí 2017. Nyní Svaz připravuje publikaci výsledků šetření za 3. čtvrtletí 2017, které budou v nejbližších dnech zveřejněny.

Vladimír Štípek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět