Export i v září 2017 vykázal růst, byť mírnější

Data ČSÚ za září 2017 ukazují meziroční růst vývozu, byť meziměsíčně došlo v září spíše v podstatě ke stagnaci. Průměr meziročního růstu vývozu za všechny měsíce od začátku tohoto roku do září se pohybuje mezi 5 a 6 %. Konkrétní meziroční nárůst činil v září 2017 u vývozu 1,8 % a dovoz vzrostl o 1,6 %.
 

Růst exportu byl tedy v září oproti předchozím měsícům mírnější a lze i v následujících měsících očekávat, stejně jako u ostatních ekonomických výsledků, celkově spíše mírně nižší meziroční tempa růstu ve srovnání se solidními výsledky temp v první polovině roku.

Vývoj ale hodnotíme nadále pozitivně a nadále odráží stávající růst ekonomiky. Jinými slovy, k poklesu v září nedošlo, růst exportu pokračuje.

Posilování koruny a export
Ani po ukončení režimu fixního kurzu, tj. po návratu do tzv. plovoucího režimu ze strany ČNB a po posílení koruny zatím nedošlo k poklesům exportu, což plyne i z dnešních dat. Růst exportu vykazuje kladné hodnoty i v korunovém vyjádření. Firmy tedy byly více než schopny kompenzovat posílení koruny.
 

Ukončení intervencí ČNB a následný vývoj, který nebyl naštěstí turbulentní a byl v souladu s očekáváním firem (firmy byly připravené, posílení zohlednily ve svých plánech), se tak patrně projevil i v této oblasti. Očekávání firem, že k posílení CZK po exitu z intervenčního režimu dojde, se ukázalo jako správné. Vývoj kurzu byl zatím relativně stabilní a bez významnějších volatilit. Posílil během prvního půl roku zhruba o 4-5 procenta a firmy zatím neměly s kurzovým faktorem zásadnější problémy.

Koruna postupně posiluje bez větších výkyvů a posilovat bude i nadále
Samozřejmě v krátkém období nelze dělat významnější závěry, ale v prvních měsících v podstatě efekt posílení náš export nebrzdil. Ten naopak poměrně dobře rostl. Klíčový byl faktor vyššího než očekávaného ekonomického růstu a v tomto případě zejména faktor vyšší poptávky ze zahraničí.

Případné výraznější posilování koruny by mohlo samozřejmě již pro exportéry znamenat problémy. Posilování koruny a rychlý růst mezd patří mezi „omezující faktory“ většího růstu exportérů. Samozřejmě, cenová konkurenceschopnost není jediným faktorem růstu firem a stále vyšší roli musí hrát konkurenceschopnost necenová.

Vzhledem k vývoji ekonomiky Svaz očekává další apreciační tlaky. Stále upozorňujeme, že v případě nečekaného výraznějšího skoku či volatility na finančních (devizových) trzích očekáváme jejich aktivní zohlednění v politice ČNB. K posilování povede růst naší ekonomiky a reálná konvergence k eurozóně, úrokový diferenciál s eurozónou a uvolněnější měnová politika ECB oproti ČNB.
 

2.11.2017 ČNB zvýšila hlavní měnověpolitickou úrokovou sazbu (dvoutýdenní repo sazba byla zvýšena na 0,5 %). Jak Svaz uvedl i ve svém komentáři, růst úrokových sazeb by mohl mít také vliv na další posilování koruny, což by při výraznějším posilování mohlo některým exportérům přinášet komplikace.

Co se týká stavu ekonomiky obecně, tak společná šetření SP ČR a ČNB nadále odráží současný rostoucí trend ekonomiky podpořený jak domácí, tak zahraniční poptávkou. Výsledky za 3. čtvrtletí 2017 bude v blízké době publikovány na internetových stránkách Svazu. Naše firmy ukazují konkurenceschopnost na světových trzích, výrazným pozitivním faktorem je logicky zahraniční poptávka, tj. výsledky ekonomiky hlavních obchodních partnerů. Stejně jako v ČR jsou jejich letošní ekonomické výsledky mírně lepší než původní očekávání.

 

Autor: Bohuslav Čížek


kategorie Ekonomika v číslech
zpět