Průmysl v září meziročně rostl o 7 %

Jak ukazují data ČSÚ, produkce průmyslu meziročně vzrostla v září 2017 po očištění o 7,0 %, bez očištění byla vyšší o 4,4 % (v září 2017 byl o jeden pracovní den méně než loňské září). Meziměsíčně byla produkce po očištění nižší o 0,4 %, což je jen mírný pokles.

 

Na současnou sílu ekonomiky a též na její budoucí kondici ukazují data o zakázkách a tržbách. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 5,4 %. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 4,0 %, tuzemské nové zakázky vzrostly dokonce o 8,3 %. Tržby z průmyslové činnosti rostly meziročně o 3,1 %. Domácí tržby v běžných cenách vzrostly o 5,4 %.  Zatímco největší příspěvek k růstu průmyslové produkce vykázala výroba elektřiny, u nových zakázek nejvíce přispěla výroba motorových vozidel.

 

Statistický úřad zveřejnil rovněž údaje za průmysl k 3. čtvrtletí 2017. Trend vývoje v celém 3. čtvrtletí je obdobný jako u údajů za září – mezičtvrtletně došlo k poklesu, ale meziročně produkce průmyslu stále roste. Ve 3. čtvrtletí rovněž rostly tržby z průmyslové činnosti, stejně jako nové zakázky.

 

Výše uvedené výsledky průmyslu jsou v souladu se šetřením SP ČR a ČNB za 3. čtvrtletí 2017. Šetření naleznete zde.
Vladimír Štípek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět